«Οι κίνδυνοι και τα εμπόδια για μια ισορροπημένη παγκόσμια ανάκαμψη έγιναν ακόμη πιο έντονα», αναφέρει σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και τις αυξανόμενες πληθωριστικές τάσεις που αναμένεται εντός του 2021 να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα, ακόμα και στο 6,8% στις αναδυόμενες οικονομίες.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Bloomberg στις προβλέψεις του το ΔΝΤ σημειώνει ότι ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα κορυφώσει κατά τους τελευταίους μήνες του 2021 και θα πέσει περίπου στο 2% έως τα μέσα του 2022, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες, θα φτάσει έως και 6,8% μέσα στο 2021 και θα πέσει περίπου στο 4%.
Μια μεγάλη χρονική διάρκεια αύξησης του πληθωρισμού στις αναπτυσσόμενες οικονομίες ενδέχεται να οδηγήσει σε απόσυρση των νομισματικών πολιτικών στήριξης και να προκληθούν διαταραχές στην αγορά, εκροές κεφαλαίων και υποτίμησης των νομισμάτων, πλήττοντας τα χαμηλά εισοδήματα, σημειώνει και προσθέτει πως στο βασικό σενάριο παραμένει η πιθανότητα να υπάρξει διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ελλείψεις πρώτων υλών και αύξηση των δαπανών των κυβερνήσεων που θα οδηγήσουν σε αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Το Ταμείο αναμένει το ΑΕΠ να «μετριάσει ελαφρώς» σε σύγκριση με την πρόβλεψη αύξησης κατά 6% που έγινε τον Ιούλιο, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γεωργιέβα μιλώντας τη Τρίτη.
«Οι περισσότερες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ανακάμψουν», είπε η Γεωργιέβα. «Αυτή η καθυστερημένη ανάκαμψη θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την αποφυγή μακροπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων των χαμένων θέσεων εργασίας, που έπληξαν ιδιαίτερα τους νέους, τις γυναίκες και τους ανειδίκευτους εργαζόμενους».
Τον Αύγουστο, το ταμείο προχώρησε σε νέες χρηματοδοτήσεις στα μέλη του συνολικής αξίας 650 δισε. δολαρίων, η μεγαλύτερη έκδοση στην ιστορία του, δήλωσε η Γκεοργκίεβα και ενθάρρυνε τις χώρες με ισχυρές οικονομίες να διοχετεύσουν οικειοθελώς τα ειδικά δικαιώματά τους για ανάληψη, ή κατανομή κεφαλαίων, σε χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.