Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα κρίσιμα μέτωπα του πρωτογενούς πλεονάσματος και της ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς να μπορεί μάλιστα να αποκλειστεί ο κίνδυνος νέων δημοσιονομικών μέτρων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Gerry Rice υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ «προτιμά» τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 στο 1,5% του ΑΕΠ, από το 3,5% στο οποίο επιμένει σταθερά το Eurogroup.
Ωστόσο, ο κ. Rice άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να δεχτεί τον υψηλό στόχο του 3,5% που θέλουν οι Ευρωπαίοι, αποσαφηνίζοντας ότι αυτό θα σημαίνει επιπρόσθετα μέτρα καθώς το σημερινό μείγμα που προβλέπει το Μνημόνιο δεν αρκεί για την επίτευξή του.
«Ο στόχος που προτιμάμε θα ήταν το 1,5%. Πιστεύουμε ότι σημαίνει λιγότερη λιτότητα, είναι πιο ρεαλιστικός και πιο αξιόπιστος […] Αλλά εάν η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι εταίροι επιλέξουν ένα υψηλότερο πλεόνασμα, τότε η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι εκεί», είπε χαρακτηριστικά.
Στο μέτωπο του χρέους, ο κ. Rice επιβεβαίωσε τις διαρροές που είχαν γίνει ήδη από τη Δευτέρα, ότι το Ταμείο θεωρεί ανεπαρκή τη συμφωνία του Eurogroup για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης και ζητά βαθύτερες παρεμβάσεις.
«Πιστεύουμε ότι [η συμφωνία] είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τα εμπρός αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι επαρκές για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους μεσομακροπρόθεσμα», τόνισε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και τις ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται καθημερινώς μέσω τηλεδιασκέψεων. Στο πλαίσιο αυτό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις προκειμένου να αποφασιστούν όλα αυτά που απαιτούνται προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».
Το γεγονός ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει ακόμη κλείσει τουλάχιστον για το ΔΝΤ, προκύπτει και από την Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους την οποία θα συντάξει το ΔΝΤ. Ο G. Rice απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο που αυτή θα δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς όπως ανέφερε η Έκθεση θα συνταχθεί με τις παραδοχές για την ανάπτυξη και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιδώσει στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει διαφωνία στους κόλπους του Ταμείου μεταξύ της γενικής διευθύντριας Christine Lagarde και του επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Poul Thomsen για το ελληνικό ζήτημα. Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ σε όλες τις διαπραγματεύσεις εμφανίζεται «με μία φωνή», επαναλαμβάνοντας ότι το Ταμείο θεωρεί ως μόνο ρεαλιστικό στόχο το 1,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Bild: Παρά τις διαβεβαιώσεις Merkel-Schaeuble η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν θα διασφαλιστεί εντός του ''16
- Βουλευτές της Merkel και του CSU ζητούν αποχώρηση της Γερμανίας από το ελληνικό πρόγραμμα
- "Όχι" από τους Ευρωπαίους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις