Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα έχει μεγάλες οικονομικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο, δήλωσε την Τετάρτη η Γκίτα Γκόπιναθ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Βλέπουμε γεωπολιτικά καθοδηγούμενες εμπορικές συναλλαγές σε όλο τον κόσμο, γι' αυτό και όταν εξετάζουμε το συνολικό εμπόριο ως προς το ΑΕΠ, είναι μια χαρά, αλλά το ποιος συναλλάσσεται με ποιον είναι άλλο πράγμα», δήλωσε η ίδια.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα συναλλάσσονται μεταξύ τους λιγότερο και ορισμένα τμήματα του εμπορίου τους ανακατευθύνονται μέσω άλλων χωρών, πρόσθεσε.
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα έχουν αυξηθεί φέτος, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ εφάρμοσαν υψηλότερους δασμούς σε ορισμένα κινεζικά αγαθά λόγω των αθέμιτων, όπως υποστηρίζουν, εμπορικών πρακτικών του Πεκίνου.
Η Κίνα έχει επίσης ανακοινώσει υψηλότερους προσωρινούς δασμούς σε ορισμένες εισαγωγές από την ΕΕ, καθώς συνεχίζονται τα μέτρα «tit-for-tat».
Εάν κλιμακωθούν οι δασμοί, το μοντέλο του ΔΝΤ δείχνει ότι θα ήταν «δαπανηρό για όλους», δήλωσε η Γκόπιναθ στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του οργανισμού στην Ουάσινγκτον.
«Η παραγωγή θα είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι προβλέπεται για όλες τις χώρες του κόσμου, θα υπάρξει πίεση στον πληθωρισμό, οπότε δεν είναι αυτή η κατεύθυνση προς την οποία θα έπρεπε να κινηθούμε», εξήγησε.
Η Γκοπινάθ τόνισε ότι θα ωφελήσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα να έχουν «καλές εργασιακές σχέσεις», σημειώνοντας ότι αυτό είναι επίσης σημαντικό για τον υπόλοιπο κόσμο. «Είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρηθούν αυτές οι σχέσεις», είπε.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε στην πρόσφατη έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές ότι οι αυξανόμενες πολιτικές προστατευτισμού αποτελούν αρνητικό κίνδυνο για την ανάπτυξη.
«Μια ευρεία υποχώρηση από ένα παγκόσμιο εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες ωθεί πολλές χώρες να αναλάβουν μονομερείς δράσεις. Η εντατικοποίηση των προστατευτικών πολιτικών όχι μόνο θα επιδεινώσει τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και θα διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης», ανέφερε η έκθεση.
Πηγή: CNBC