Τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης ζήτησε από τους ηγέτες της ομάδας G20 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να ενισχυθούν τα μέσα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της ραγδαίας εξάπλωσης του νέου κορονοϊού που αναμένεται να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση το 2020.
Ειδικότερα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε δήλωσή της μετά τη τηλέδιάσκεψη με τους ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ανέφερε ότι το μέγεθος της οικονομικής συρρίκνωσης αλλά και ο ρυθμός ανάκαμψης εξαρτώνται άμεσα από τη συγκράτηση της πανδημίας και από το πόσο ισχυρά και συντονισμένα είναι τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Πρωταρχικής σημασίας είναι η υποστήριξη των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, επισήμανε η κ. Γκεοργκίεβα, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά στους ηγέτες της G20 ότι «πρέπει να δράσουμε στο ίδιο επίπεδο με το μέγεθος της πρόκλησης».
Η ίδια αναγνώρισε ότι έχουν αναληφθεί ήδη έκτακτα μέτρα για να σωθούν ζωές και να προστατευθούν οι οικονομίες, υπογραμμίζοντας όμως ότι το κρίσιμο είναι να παρέχεται δημοσιονομική στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν ενεργά και να επιστρέψουν γρήγορα στην εργασία.
«Η στήριξη αυτή θα επιταχύνει την ενδεχόμενη ανάκαμψη και θα μας βάλει σε καλύτερη θέση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως η έκρηξη του χρέους και η διαταραχή των εμπορικών ροών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «διαφορετικά, θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις των εκτεταμένων πτωχεύσεων και των απολύσεων».
Ως εκ τούτου, η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε από τους ηγέτες της G20 να υποστηρίξουν τον διπλασιασμό της ικανότητας χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης του Ταμείου και να ενισχύσουν την παγκόσμια ρευστότητα μέσω σημαντικής αναδιανομής των «ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων» (SDR - Special Drawing Right), όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009.