Χωρίς αμφιβολία, ο ελληνικός τουρισμός την τρέχουσα σεζόν παρουσιάζει μια δυναμική, η οποία επιτρέπει σε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να είναι αισιόδοξοι. Από τη μία πλευρά ο αριθμός των αεροπορικών αφίξεων που πλησιάζει και ορισμένες φορές υπερβαίνει και τα νούμερα του 2019 και από την άλλη οι πληρότητες των ξενοδοχείων δείχνουν αυξητικές τάσεις και ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι ο τουρισμός θα φθάσει τελικά στα προ πανδημίας επίπεδα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, από τον Απρίλιο έχουμε, ήδη μια εικόνα σύγκλισης των αριθμών με αυτούς του 2019 σε ό,τι αφορά την αεροπορική κίνηση. Στα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας η επιβατική κίνηση υπολείπονταν μόλις κατά 2,3% από αυτή του 2019.
Μάλιστα, δε, σε ορισμένα αεροδρόμια παρατηρήθηκε για τον Απρίλιο επιβατική κίνηση μεγαλύτερη του 2019. Το αεροδρόμιο του Άκτιου, το οποίο αποτελεί πλέον ένα κομβικό σημείο εισόδου για τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά, έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των επιβατών του, συγκριτικά με το 2019. Στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, που είναι ένας επίσης δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 23,2%, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019. Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρούνται στη Ρόδο, κατά 7,38%, στην Κω κατά 5,32% και στη Ζάκυνθο κατά 10,5%. Στα Χανιά, η αεροπορική επιβατική κίνηση είναι σχεδόν ίδια με αυτή του Απριλίου του 2019.
Αύξηση, όμως, παρατηρήθηκε και στις πληρότητες των ξενοδοχείων και ειδικότερα σε αυτά των υψηλότερων κατηγοριών, τόσο στο κέντρο της Αθήνας, που σε πολλές περιπτώσεις έφθασαν και ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά και τα παραθαλάσσια resorts που άνοιξαν από το Πάσχα, με ορισμένα από αυτά να καταγράφουν πληρότητες έως 80-90%. Αντίθετα, τα ξενοδοχεία 2 ή 3 αστέρων βρίσκονται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.
Ο χάρτης των κρατήσεων στα ξενοδοχεία
Ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Χρήστος Καλλιακάτσιος, μέλος του δ.σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης μιλώντας στο Liberal αναφέρει ότι ο φετινός Απρίλιος κινήθηκε μέτρια, σε ό,τι αφορά στο πρώτο δεκαπενθήμερο, ενώ στο δεύτερο δεκαπενθήμερο έδειξε μια βελτίωση. Ο Μάιος κινήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο με τις πληρότητες να φθάνουν στο 63%. Βελτίωση αναμένεται και για τον μήνα Ιούνιο, με τις πληρότητες να αναμένονται γύρω στο 70%.
Σε ό,τι αφορά τους ανασταλτικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη δυναμική του τουρισμού ο κ. Καλλιακάτσιος αναφέρθηκε στα αυξημένα κόστη της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο), προϊόντων διατροφής και αναλώσιμων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, διευκρίνισε, οι αυξήσεις σε είδη μπορεί να είναι πολύ μικρές, όμως τα είδη αυτά επιβαρύνονται από τα κόστη της μεταφοράς τα οποία έχουν οκταπλασιασθεί.
Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τουρίστες από τη χώρα αυτή, αλλά και να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των τουριστών από Ρωσία αλλά και από τη Ρουμανία. Αντίθετα, δυναμική εμφανίζουν οι αφίξεις από Ισραήλ, ενώ πολύ καλή εικόνα παρουσιάζουν και οι αφίξεις από Γαλλία και Γερμανία.
Η δυναμική που παρουσιάζει τη φετινή σεζόν ο ελληνικός τουρισμός, εκτός από όλους τους άλλους παράγοντες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην υπευθυνότητα που έδειξαν οι επιχειρήσεις του κλάδου, πέρυσι, σύμφωνα με την κυρία Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Όπως ανέφερε η ίδια στο Liberal, το σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα είναι ότι πέρυσι «ανοίξαμε τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας για τον COVID 19, δείχνοντας υπευθυνότητα. Το γεγονός αυτό μας ανέβασε στις πρώτες επιλογές ως τουριστικό προορισμό. Βέβαια, από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι αρνητικές συγκυρίες που δρουν ανασταλτικά στην άνοδο του τουρισμού και στον στόχο να ξεπεραστούν τα νούμερα του 2019».
Ήδη οι αφίξεις των τουριστών από την Πολωνία έχουν μετατεθεί ένα μήνα αργότερα, δηλαδή από τα τέλη Μαΐου, στα τέλη Ιουνίου. Μέχρι στιγμής τα ξενοδοχεία στο Ιόνιο δουλεύουν με πληρότητα γύρω στο 50%, ενώ για το αν θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2019 θα το δείξουν και οι αφίξεις της τελευταίας στιγμής.
Ικανοποιητικές πληρότητες στην Κρήτη
Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και εκεί η εικόνα είναι μάλλον ικανοποιητική. Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης, κάνει λόγο για μια δυναμική στις αφίξεις που διαμορφώνονται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Κατά μέσο όρο προσμετρώνται γύρω στις 6 με 7.000 αφίξεις ημερησίως τις καθημερινές και περίπου 14 με 15.000 τα Σαββατοκύριακα. Ήδη στην Κρήτη έχει ανοίξει το 85% των ξενοδοχείων με πληρότητα γύρω στο 70%.
Αν όλα εξελιχθούν ομαλά τότε ο τουρισμός θα φθάσει στα επίπεδα του 2019. Αυτό που είναι δύσκολο είναι η υπέρβαση των αριθμών του 2019 καθώς έχει χαθεί ένας αριθμός τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία, λόγω του πολέμου, ο οποίος ανερχόταν ανά σεζόν στις 500.000 αφίξεις.
Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης, μιλώντας στο Liberal ανέφερε ότι ο Απρίλιος και ο Μάϊος δεν ήταν «καλοί μήνες» για φέτος, καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία που λειτούργησαν «μπήκαν μέσα». Ο Ιούνιος εκτιμάται ότι θα είναι βελτιωμένος και θα οδηγήσει, προφανώς, σε ανάκαμψη τις επιχειρήσεις.
Αυτή τη στιγμή οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της περιοχής είναι χαμηλές από 25 ως 35%, με βάση τις κρατήσεις. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο ίδιος, οι μισές από τις φετινές, αυξημένες αφίξεις στα δύο αεροδρόμια του νησιού οι μισές κατευθύνονται σε καταλύματα τύπου Airbnb, τα οποία οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι δύσκολο να ανταγωνισθούν, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα λειτουργικά κόστη και τους άνισους όρους του ανταγωνισμού με αυτά.
Ο κ. Τσακαλάκης, εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι ο φετινό τουρισμός θα πάει καλύτερα, αν δεν ισχύσουν τα σενάρια περί επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία, η οποία θα οδηγήσει σε επισιτιστική και όχι μόνο, κρίση.
Ανοδικά κινούνται τα Δωδεκάνησα
Με ανοδική τάση κινούνται και οι αφίξεις και κρατήσεις στα Δωδεκάνησα και ειδικά στη Ρόδο, η οποία ήδη έχει υπερβεί τα νούμερα του 2019 για τον μήνα Απρίλιο, ενώ οι αφίξεις δείχνουν ότι ίσως συμβεί το ίδιο και για τον Μάιο. Όπως δείχνουν τα στοιχεία από την κίνηση του αεροδρομίου της Ρόδου, από τις 27 Μαρτίου που ξεκίνησε η κίνηση μέχρι και σήμερα έχουν καταμετρηθεί περίπου 300.000 επισκέπτες. Ο Απρίλιος εμφάνισε αύξηση περίπου 8% σε σχέση με τον Απρίλιο 2019 που είναι μία χρονιά αναφοράς, ενώ ο Μάιος προοιωνίζεται ότι θα αγγίξει τα νούμερα του 2019.
Μέχρι και την προηγούμενη Κυριακή τα στοιχεία κατέγραψαν περίπου 130.000 τουρίστες. Σε ό,τι αφορά τις χώρες προέλευσης, οι Βρετανοί με τους Γερμανούς έχουν την πρωτιά, με αρκετά μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες αγορές ενώ ακολουθούν οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί ενώ ανεβαίνουν σταδιακά το τελευταίο διάστημα οι τουρίστες από Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία, Βέλγιο και Νορβηγία. Σταθερή άνοδο παρατηρείται και στις αφίξεις από Ισραήλ, η Δανία και η Ιταλία.