Οι δανειστές, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις ότι προσφυγικό και αξιολόγηση δεν συνδέονται, έχουν αποφασίσει να δώσουν στην Ελλάδα κάποια… «ψίχουλα» αφήνοντας, προς το παρόν, ορισμένες δαπάνες του προϋπολογισμού να ξεφύγουν για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες της προσφυγικής κρίσης.
Σε πρώτη φάση φέρονται να δέχονται το κόστος των 450 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κατά τη διάρκεια του 2015.
Άγνωστο παραμένει ωστόσο ποιο ποσό θα εγκρίνουν για φέτος, καθώς ήδη η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί για την παροχή πρόσθετης χρηματοδοτικής βοήθειας άνω των 480 εκατ. ευρώ που έχει ζητήσει η κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο κανόνας είναι ένας, όπως έχουν καταστήσει σαφές στους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, ότι όσες και όποιες δαπάνες κι αν εγκριθούν στο τέλος οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν και να «κουμπώνουν» με τους στόχους.
Το δεύτερο «δώρο» της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup είναι η επιστροφή, εκτός απροόπτου, την Τετάρτη στην Αθήνα των επικεφαλής του κουαρτέτου.
Μια επιστροφή η οποία θα συνοδεύεται μόνο με νέες απαιτήσεις, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ.
Με δεδομένο ότι και η ευρωπαϊκή τρόικα έχει ήδη δεχθεί, τις απαιτήσεις του Ταμείου, για περισσότερο ουσιαστικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό με μεγαλύτερες μειώσεις σε όλες τις συντάξεις, τα εφάπαξ, το ΕΚΑΣ, αλλά και τα μερίσματα του δημοσίου, που αναγκαστικά θα «δώσει» η κυβέρνηση, όλο το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιαστεί στη φορολογία, στα κόκκινα δάνεια, στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόγραμμα του Eurogroup υπογραμμίζεται ξεκάθαρα ότι η χώρα μας πρέπει να καταστήσει το Ταμείο «λειτουργικό», αλλά και να αντιμετωπίσει ουσιαστικότερα συνολικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που παραμένουν βαρίδι για τους ισολογισμούς των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.
Με απλούστερα δηλαδή λόγια, η ανακεφαλαιοποίηση καλή ήταν και πέτυχε, όμως όπως θα επισημάνει η κα Βελκουλέσκου στο οικονομικό επιτελείο για να είχαν γίνει οι Τράπεζες πιο εύρωστες και υγιείς, ώστε να μπορούσαν σήμερα να «τονώσουν» την αγορά με «ενέσεις» ρευστότητας που τόσο ανάγκη έχουν όλες οι επιχειρήσεις, ειδικά δε όσο πλησιάζει το καλοκαίρι ο κλάδος του τουρισμού ο οποίος πλήττεται και περισσότερο από την προσφυγική κρίση, θα έπρεπε να είχαν απορροφηθεί όλα τα κεφαλαία από το «πακέτο» των 25 δισ. ευρώ.
Το γεγονός ότι αυτό δεν έγινε, αφήνει «κενά» στους ισολογισμούς τους εξαιτίας των κόκκινων επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει συνολική λύση και «πούλημα» άμεσα σε ξένα funds.
Φυσικά από την ατζέντα του κουαρτέτου δεν θα απουσιάζει η φορολογική μεταρρύθμιση, αφού και στο θέμα αυτό έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για «άγρια φοροεπιδρομή» στα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, με αύξηση των συντελεστών φορολόγησης και θέσπιση νέου ανώτατου στο 50%, της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με ανώτατο στο 10%, με «ελαφρύνσεις» στους αγρότες, αφού θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά μόνο τι κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» θα ενισχύσουν.
Αντίθετα οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι μόνο ουσιαστικά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και της κατάργησης των φοροαπαλλαγών, ή μείωση του αφορολογήτου, δηλαδή μόνο με μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των εισπράξεων του δημοσίου και όχι με νέα εισπρακτικά.
Ουσιαστικά αντιτίθενται σε όλες τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για εξίσωση όλων προς τα κάτω, με στόχο τη δημιουργία κομματικού στρατού, και αρνείται μέτρα ισοπέδωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που μόνο αυτή συμβάλλει στο άνοιγμα επαγγελμάτων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην εξωστρέφεια, στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και ουσιαστικά στη στήριξη της ανάπτυξης.
Διαβάστε ακόμα:
- Ευ. Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Μαϊου
- Reuters: Στην Αθήνα πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών
- P. Moscovici: Το Eurogroup θα συμφωνήσει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα