Του Γιώργου Φιντικάκη
Δύο τελικά εταιρείες, οι μεγαλύτεροι traders πετρελαίου διεθνώς, δηλαδή οι Ελβετοί της Glencore και οι Ολλανδοί της Vitol, συνεχίζουν στην δεύτερη και τελική φάση για την απόκτηση του 50,1% των ΕΛΠΕ
Έπειτα από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, και αφού είχαν προηγηθεί οι σχετικές εγκρίσεις του υπουργείου Ενέργειας ότι πληρούνται όλα τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, ανακοινώθηκε τελικά ότι η short list για τα ΕΛΠΕ θα απαρτίζεται από τις Glencore, και Vitol.
Αμφότεροι τώρα θα πρέπει να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία εμπιστευτικότητας, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή βάση με τα δεδομένα των ΕΛΠΕ, όπου θα αναρτηθούν στοιχεία και πληροφορίες για τον όμιλο.
Τόσο η Vitol όσο και η Glencore, κατέχουν διυλιστήρια και πετρελαϊκές εταιρείες ανά τον κόσμο, επομένως έχουν την οικονομική επιφάνεια να καταβάλουν ποσά 1,1 δισ. ευρώ, όσο αποτιμάται, τουλάχιστον στο ταμπλό, το 50,1% του ελληνικού ομίλου. Αμφότεροι συνεργάζονται από παλιά με τα ΕΛΠΕ, είναι από τους βασικούς traders που προμηθεύουν με πετρέλαιο την ελληνική εταιρεία και είχαν κομβικό ρόλο τόσο στην ελληνική κρίση του 2012 όσο και στην αντικατάσταση των παρτίδων του Ιράν.
Κόπηκαν από την επόμενη φάση, λόγω μη πληρότητας των φακέλων τους, οι υπόλοποι τρεις υποψήφιοι: Δηλαδή η κοινοπραξία Carbon Asset Management με την Alshaheen από το Κατάρ, η ιρακινή Alrai Group Holdings Limited και η Gupta Family Group Alliance, βρετανικής ιδιοκτησίας ενός ινδικής καταγωγής επιχειρηματία από τη Ν. Αφρική.