“Οι άνθρωποι αλλάζουν, οι Έλληνες όχι”. Έτσι αρχίζει το δημοσίευμα του Economist, το οποίο αναφέρεται στο μότο μιας ταινίας αλλά παράλληλα περιγράφει και την πορεία της διαπραγμάτευσης των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον Economist, υπάρχουν φόβοι για ένα “σίκουελ” στο οποίο γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές, αν δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Η Ελλάδα χρειάζεται την επόμενη δόση από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ που δικαιούται μετά την συμφωνία του καλοκαιριού με αντάλλαγμα να προχωρήσει σε μέτρα λιτότητας και σε μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η επόμενη δόση δε θα έρθει, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση, η οποία έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο.
Η κυβέρνηση έχει χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Μάιο και ίσως και τον Ιούνιο, αλλά από την 20η Ιουλίου που λήγει το ομόλογο ύψους 2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, η χώρα θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και ίσως μ'' ένα Grexit.
Την ώρα που η Ευρώπη θα παρακολουθεί το δημοψήφισμα της Βρετανίας και θα φοβάται μια αναζωπύρωση των μεταναστευτικών ροών λόγω καλοκαιριού, το τελευταίο που χρειάζεται είναι άλλο ένα “ελληνικό δράμα”, αναφέρεται στο άρθρο.
Η Κομισιόν δείχνει πρόθυμη να προχωρήσει σε συμβιβασμό και τονίζει πως οι διαπραγματεύσεις έχουν κλείσει κατά 99%. Από την άλλη, δε συμβαίνει και από την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο διαφωνεί με την εκτίμηση των Ευρωπαίων για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 και γι'' αυτό προτείνει την νομοθέτηση των εφεδρικών μέτρων, κάτι που ο Ευ. Τσακαλώτος ορίζει ως “συνταγματικά ανέφικτο”.
Σύμφωνα με τον Economist, το ζήτημα όμως είναι πολιτικό και όχι νομικό. Τα εφεδρικά μέτρα κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνουν περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις, γεγονός που θα “τσάκιζε” τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά τη στιγμή που ο Αλ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει την “ανταρσία” των 53 με τον Ευ. Τσακαλώτο επικεφαλής. Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις και δηλώνει πως δε θα ψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας.
Το νέο Eurogroup θα γίνει στις 9 Μαϊου, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για τα εφεδρικά μέτρα πρέπει να ολοκληρωθούν. Αν υπάρξει εν τέλει συμφωνία, θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή μέχρι τις 24 Μαΐου - που είναι και το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να κλείσει τη συμφωνία αλλά δεν μπορέσει να την περάσει από τη Βουλή, τότε οι πρόωρες εκλογές είναι η πιο πιθανή εξέλιξη.
Όπως αναφέρει ο Economist, η ειρωνεία είναι πως το ΔΝΤ είναι ο πιο υποστηρικτικός εταίρος της Ελλάδας, καθώς προκρίνει τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και παράλληλα μια ελάφρυνση του χρέους. Τα παραπάνω αποτελούν αδιανόητες συνθήκες για κάποιες χώρες της Ευρωζώνης και ειδικά για τη Γερμανία.
Και ο αρθρογράφος καταλήγει πως είτε υπάρξει συμφωνία είτε υπάρξουν εκλογές, το μόνο σίγουρο είναι πως η οικονομία της χώρας δίνει μάχη. Οι τράπεζες παρομοιάζονται με ζόμπι, ενώ πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν μπει στον πάγο. Ωστόσο, υπάρχουν μέλη της Ευρωζώνης που αρνούνται να κουβεντιάσουν για μια ελάφρυνση του χρέους. Απ'' ό,τι φαίνεται, οι Έλληνες δεν είναι μόνοι που δεν αλλάζουν...