Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νομοσχέδιο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις» που αφορά στην υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής φοροαποφυγής.
Όπως έχει προαναγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και λοιπές διατάξεις για θέματα φορολογίας, θα κατατεθεί τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας για την οικειοθελή δήλωση εισοδημάτων.
Μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου από την κοινοβουλευτική επιτροπή, είχαν κατατεθεί από την κυβέρνηση δύο τροπολογίες. Με την πρώτη τροπολογία εξομοιώνονται τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που έχουν τη φορολογική τους κατοικία σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) με αυτά που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, ως προς τη μη παρακράτηση φόρου εισοδήματος για τις αμοιβές που λαμβάνουν για τεχνικές υπηρεσίες, συμβουλευτικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες.
Με τη δεύτερη τροπολογία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη λειτουργία των παιδικών χαρών σε χώρους του Δημοσίου και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Νωρίτερα σήμερα, στο πλαίσιο της διαδικασίας ακρόασης φορέων, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, αναφερόμενος στις διατάξεις με τις οποίες παρατείνεται για δύο έτη, για το 2017 και 2018, η αναστολή επιβολής συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων, δήλωσε ότι η διάταξη είναι σωστή, καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα τρόπος υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων. Επεσήμανε επίσης, ότι οι προβολές που είχαν γίνει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, λίγο πριν από την έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων, έδειξαν ότι θα οδηγούσαν σε τεράστιους φόρους, που θα έπλητταν ως επί το πλείστον τους αγρότες.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο επισήμανε για μια ακόμη φορά, την ανάγκη αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, στη βάση κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, ώστε να συγκλίνουν με τις τιμές της αγοράς και με βάση την εμπορική, τουριστική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της κάθε περιοχής.
Ο Αντώνης Μουζάκης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη δυνατότητα μη επιβολής προστίμων στις τροποποιητικές δηλώσεις, που γίνονται στο φόρο εισοδήματος και εναρμόνισή τους με τη διάταξη για το ΦΠΑ και τους παρακρατούμενους φόρους, όπου προβλέπει πως «αν έχεις υποβάλει αρχική εμπρόθεσμη, δεν έχεις πρόστιμο για την τροποποιητική».
«Να συνέβαινε το ίδιο και για το εισόδημα, γιατί είναι περίπου 50.000 εκείνοι οι φορολογούμενοι, που έχουν υποβάλει δηλώσεις και εξακολουθούν να υποβάλουν, όπου επιβάλλονται πρόστιμα και νομίζω ότι είναι ιδιαιτέρως άδικα και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν από τους πολίτες» είπε ο κ. Μουζάκης.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος τάχθηκε υπέρ της επικείμενης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να δώσει, με τροπολογία, παράταση, στην οικειοθελή δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων. Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΦΕΕ κ. Μουζάκης, επισήμανε ωστόσο, ότι ο υφιστάμενος νόμος δεν ουσιαστικό κίνητρο. «Ο νόμος ορίζει ότι ο φόρος που θα πληρωθεί, θα είναι ο φόρος εκείνος που καταλαμβάνει το εισόδημα στην περίοδο που ανάγεται, δηλαδή, είχες παραβατική συμπεριφορά το 2008 και έχεις αδήλωτο εισόδημα το 2008, τότε με την κλίμακα του 2008. Νομίζω ότι έτσι όπως νομοθετήθηκε δεν είναι κίνητρο για κάποιον, είτε βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου, να έρθει και να δηλώσει και πόσο δε, όταν δεν είναι σε διαδικασία ελέγχου, όταν ξέρει ότι θα του κοστίσει 50%, 52%, 55%, 57% όλη αυτή η διαδικασία», είπε ο κ. Μουζάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ