Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, αλληλοκατηγορίες και νομικά προσκόμματα οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ άναψαν το πράσινο φως με συντριπτικό ποσοστό για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας δρόμο για την εξυγίανση του ομίλου. Παράλληλα απέρριψαν όλες τις προτάσεις της Greenhill για την αλλαγή διοίκησης και Επιτροπής Ελέγχου. Πρόκειται για μια καθαρή νίκη του στρατοπέδου των Ολλανδών έναντι των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη των οποίων οι προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές.
Η ψηφοφορία υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ εξελίχθηκε με συντριπτικά θετικά ποσοστά καθώς την πρόταση υπερψήφισε το 68,24% των μετόχων (119.789.595) ενώ εναντίον τάχθηκε το 31,75% (55.741.221 μετοχές) που αντιστοιχεί κυρίως στην Pemanoaro και τη Greenhill οι οποίες είχαν ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν, ανεξάρτητα αν σε περίπτωση έγκρισης της ΑΜΚ τελικά θα συμμετάσχουν διεκδικώντας και αδιάθετες μετοχές.
Στο πλαίσιο της αύξησης θα εκδοθούν περίπου 133 εκατ. μετοχές με προτεινόμενη τιμή διάθεσης στα 0,90 ευρώ ανά μετοχή και σχέση ανταλλαγής 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές. Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης η τιμή μπορεί να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής. Αν τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν υπολείπονται της προσφοράς, το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί κατά το ποσό της τελικής κάλυψης. Το Δ.Σ εξουσιοδοτείται να καθορίσει τις διαδικασίες της ΑΜΚ, την ημερομηνία αποκοπής και άσκησης του δικαιώματος προτίμησης, τη διανομή αδιάθετων μετοχών κλπ.
Νωρίτερα είχε υπερψηφιστεί από το 68,24% των μετόχων (119.784.532 μετοχές) η πρόταση για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 212,129 εκατ. ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της από €1,03 σε €0,04 ανά μετοχή, προς ισόποσο συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων. Κατά ψήφισαν το 31,76% των μετόχων (55.741.212 μετοχές). Η ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης ήταν προϋπόθεση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Όόπως ήδη έχουμε αναφέρει στη live ενημέρωση, για το πρώτο θέμα της ανάκλησης του Δ.Σ ψήφισαν συνολικά μέτοχοι που ελέγχουν 175.538.858 μετοχές, εκ των οποίων κατά ψήφισε το 66,7% των μετόχων (117.890.205 μετοχές), υπέρ της πρότασης της Greenhill ψήφισε το 31,76% ( 117.890.205), ενώ λευκό ψήφισαν μέτοχοι με περίπου 2,7 εκατ. μετοχές. Η πρόταση της Greenhill απορρίφθηκε, ενώ εκ των πραγμάτων απορρίφθηκε και το δεύτερο θέμα ως παρεμπίπτον, για εκλογή νέου Δ.Σ.
Αντίστοιχα απορρίφθηκαν και οι προτάσεις της Greenhill για την «ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου» και για την εκλογή νέας Επιτροπής (θέματα 3 και 4). Υπέρ της πρότασης ψήφισε το 31,79% των παριστάμενων μετόχων και κατά το 66,7%.
Η συνολική συμμετοχή στη γενική συνέλευση ανήλθε σε 81,98% των μετόχων (αντιστοιχεί σε 190 μετόχους και 175,66 εκατ. μετοχές και δικαιώματα ψήφου), καθώς έγινε δεκτή η παρουσία επιπλέον συνολικού ποσοστού 23,54% μετόχων που δήλωσαν εκπρόθεσμα συμμετοχή. Κατά συνέπεια, η Γ.Σ. είχε την απαιτούμενη απαρτία. Όπως σημειώθηκε, μετά την ημερομηνία της αρχικής Γ.Σ. (22 Απριλίου) απέστειλαν νέα έγγραφα συμμετοχής 70 μέτοχοι (μεταξύ των οποίων η Αίολος Investments) με δικαιώματα ψήφου 50,44 εκατ., που αντιστοιχούν σε ποσοστό 23,5431% της εταιρείας.
Ελλάκτωρ: Απόφαση ορόσημο για την εταιρεία που γυρίζει σελίδα
Πηγές της Ελλάκτωρ ανέφεραν μετά την ολοκλήρωση της Γ.Σ ότι η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για το επιχειρησιακό μέλλον της Ελλάκτωρ. Μπορεί να υπάρχουν ερωτήματα για το αν τα κεφάλαια αυτά επαρκούν ώστε να απαλλαγεί πλήρως από τα βαρίδια, ωστόσο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ανοίγει αρχικά το δρόμο για την άμεση, ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ με τη μορφή ομολογιακού δανείου. Πηγές της εταιρείας υποστηρίζουν επίσης ότι φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση βασικών προτεραιοτήτων του Ομίλου για το 2021 όπως είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της Κατασκευής (Άκτωρ), η επιτάχυνση και η ενίσχυση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Ομίλου και η στρατηγική συμμετοχή μας στα έργα των υποδομών και της ενέργειας που εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Οι αντιδράσεις από Greenhill και Pemanoaro
Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο Σ. Μπρέγιαννος εκπρόσωπος της Pemanoaro που ελέγχεται απ τους αδελφούς Καλλιτσάντση, τόνισε ότι η εταιρεία δεν θα υπερψηφίσει την αύξηση κεφαλαίου και έθεσε το θέμα της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων όπως του ενεργειακού κλάδου ώστε να εξευρεθούν κεφάλαια και να αποδευσμευτεί ο όμιλος από μεγάλες υποχρεώσεις όπως το ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ. Τόνισε πως όσες αυξήσεις κεφαλαίου και να γίνουν τα χρήματα θα πέφτουν σε απύθμενο πηγάδι, πολύ δε περισσότερο όταν δεν μπορεί να εκδώσει εγγυητικές επιστολές ώστε να προχωρήσουν έργα. Επισήμανε επίσης ότι από τη μείωση και μετέπειτα αύξηση οι μικρομέτοχοι θα χάσουν χρήματα.
Ο εκπρόσωπος της Greenhill Ι. Βενιέρης ξεκαθάρισε επίσης ότι επειδή η εταιρεία που εκπροσωπεί δεν εμπιστεύεται τη διοίκηση στη διαχείριση χρημάτων, δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση της αύξησης κεφαλαίου, τόνισε ωστόσο ότι αν εγκριθεί η αύξηση η Greenhill θα συμμετάσχει κανονικά, διεκδικώντας μερίδιο και από τα αδιάθετα. Έθεσε θέμα για την καθυστέρηση είσπραξης των απαιτήσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ και άφησε να εννοηθεί ότι η ΑΜΚ γίνεται για να αλλοιωθούν τα ποσοστά.
Βασίλης Γεώργας