Είναι επικίνδυνη η «εισβολή» του twitter στο trading;
Shutterstock
Shutterstock

Είναι επικίνδυνη η «εισβολή» του twitter στο trading;

Τη δυνατότητα να κάνουν trading μετοχών και κρυπτονομισμάτων θα έχουν στο εξής οι χρήστες του Twitter, καθώς το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την ψηφιακή χρηματιστηριακή πλατφόρμα eToro. Μέχρι εδώ όλα καλά. Εξάλλου, ο Ίλον Μασκ από την πρώτη στιγμή που έγινε το αφεντικό του twitter έχει εκφράσει την πρόθεσή του να το μετατρέψει σε μία «υπερεφαρμογή» που εκτός από social media, θα προσφέρει και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. 

Αν όμως λάβουμε υπόψη αφενός ότι ο Μασκ έχει στο παρελθόν επηρεάσει με τα tweets του πάρα πολλές φορές τους επενδυτές και κατ’ επέκταση τις αγορές, οδηγώντας σε μεγάλη πτώση ή άνοδο μία μετοχή ή κάποιο crypto, και αφετέρου ότι τις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως την eToro, την χρησιμοποιούν κυρίως ερασιτέχνες επενδυτές που δεν έχουν εμπειρία από τις αγορές, το θέμα παίρνει άλλες διαστάσεις. 

Την Πρωτομαγιά του 2020, ο ιδιοκτήτης της Tesla έγραψε ότι κατά τη γνώμη του η μετοχή της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων ήταν υπερτιμημένη. Αποτέλεσμα ήταν η μετοχή να σημειώσει βουτιά άνω του 10%. Ήταν μόνο μία από τις φορές που κατηγορήθηκε από την SEC για χειραγώγηση της αγοράς. Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο του 2018 το tweet, στο οποίο ο Μασκ μοιραζόταν… αθώα τη σκέψη του να βγάλει από το χρηματιστήριο την Tesla, λέγοντας μάλιστα ότι είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. 

Ακόμη μεγαλύτερη επιρροή είχε στην αγορά των crypto. Τόσο όταν χαρακτήρισε ως «κρυπτονόμισμα του λαού» το Dogecoin, τον Φεβρουάριο του 2021, όσο και ενάμιση μήνα αργότερα, όταν ανακοίνωσε στις 24 Μαρτίου 2021 ότι η Tesla θα δέχεται Bitcoin για την αγορά αυτοκινήτου. Ο Μασκ, λοιπόν, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο τρελό ράλι των crypto, το οποίο με τη σειρά του έκανε πολύ κόσμο που δεν είχε καμία επαφή με τις αγορές, πόσω μάλλον με τα crypto, να ποντάρει ολόκληρες περιουσίες, με τα γνωστά αποτελέσματα. Η αγορά γύρισε βίαια όταν άρχισαν να αυξάνονται τα επιτόκια, ακολούθησαν πτωχεύεις εταιρειών και σκάνδαλα και τελικά πολλοί έχασαν τις οικονομίες μιας ζωής.

Πολλοί από αυτούς πόνταραν στα crypto μέσω ψηφιακών χρηματιστηριακών εταιρειών όπως η eToro και η Robin Hood γιατί πίστεψαν όσους προέτρεπαν τους επενδυτές να μην πουλήσουν.

Τι κακό, έχει, λοιπόν, η νέα δυνατότητα που δίνει το twitter στους χρήστες του;

Μέχρι σήμερα, οι χρήστες του twitter μπορούσαν να παρακολουθούν στοιχεία συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο μέσω της TradingView, γράφοντας στη γραμμή αναζήτησης κάποιο σύμβολο μετοχής και το σήμα του δολαρίου, τα λεγόμενα «cashtags», π.χ. $TSLA για την Tesla. Μέσω της συνεργασίας με την eToro, τα cashtags, θα αφορούν πολλά περισσότερα assets και ο χρήστης θα μπορεί να ανακατευθύνεται στην πλατφόρμα της eToro για να κάνει συναλλαγές. 

Σε ένα μέσο όπως το twitter που πολλές φορές τα τρολς κυριαρχούν, οι μικροεπενδυτές και κυρίως οι μικρότεροι σε ηλικία, κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τα tweets των «γκουρού» των αγορών, όπως του Μασκ και με την ευκολία που τους δίνει το twitter, να χάσουν περιουσίες. Να πούμε εδώ ότι μία από τις πιο γνωστές υπηρεσίες της eToro είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να αντιγράφουν την επενδυτική στρατηγική κάποιου άλλου χρήστη, συνήθως διάσημου επενδυτή αγοράζοντας και πουλώντας ό,τι και αυτός. 

Ο Μασκ αποτελεί αναμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους σχολιαστές των αγορών, έχει δηλώσει υποστηρικτής των crypto και ειδικότερα του Dogecoin, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που δημιουργήθηκε για… πλάκα και με τη στήριξη του Μασκ έφτασε στην πρώτη 15άδα των μεγαλύτερων crypto. Έχει επίσης κατηγορηθεί πολλές φορές για τα υπονοούμενα που αφήνει, όπως τα «hodl» που κατά καιρούς έγραφε για τα crypto. 

Και επειδή σχεδόν 4 στους 10 χρήστες του twitter παγκοσμίως ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-34, θα πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεχτικοί. Με συνεργασίες όπως αυτή μεταξύ twitter και eToro, το trading μοιάζει ολοένα και περισσότερο με παιχνίδι, μόνο που παίζονται πραγματικά χρήματα…