Την απόλυτη τήρηση των συμφωνηθέντων στην Αθήνα μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης αναμένουν στις Βρυξέλλες και καμία αλλαγή στην τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο Σάββατο.
Στη βελγική πρωτεύουσα μάλλον με έκπληξη άκουσαν τις ειδήσεις από την Αθήνα για αλλαγή της τροπολογίας που αναφέρεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις, η οποία συμφωνήθηκε «χωρίς μεγάλες τριβές», όπως λένε, πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με το kathimerini.gr.
Τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν, αναφέρουν και τονίζουν ότι για κήρυξη απεργιών θα απαιτείται πλέον η πλειοψηφία από το 50% τουλάχιστον των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης (σήμερα η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να ληφθεί υπό προϋποθέσεις και από το 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών).
Συγχρόνως τονίζουν ότι αναμένουν την άμεση ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, με τον μεγαλύτερο όγκο να έχει ψηφιστεί πριν από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα όσα προαπαιτούμενα παραμένουν θα πρέπει να ψηφιστούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και σίγουρα πριν από το Euroworking στις 11/1.
Σκοπός είναι να έχει συνταχθεί και εγκριθεί η έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς μέχρι το Eurogroup στις 22/1. Η παραπάνω έκθεση βασικά εξετάζει εάν οι νόμοι που πέρασαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι αυτοί που είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Το θέμα όμως που απασχόλησε τους ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup της Δευτέρας όσον αφορά την Ελλάδα είναι η δικαστική δίωξη των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό όχι μόνο των τριών υπουργών από τα κράτη-μέλη όπου προέρχονται οι εμπειρογνώμονες, αλλά και αρκετούς υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη δικαστική υπόθεση που δεν έχει κλείσει ακόμη. «Η προσδοκία είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι γι' αυτό», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», ενώ δεν αποκλείεται το παραπάνω θέμα να αποτελέσει εμπόδιο στην εκταμίευση, καθώς οι υπουργοί είναι αυτοί που δίνουν το τελικό πράσινο φως.
Τέλος, όσον αφορά το κατά πόσον θα ισχύσουν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, καθώς είναι πολύ πιθανό το Ταμείο να μην αποτελέσει τελικά μέρος του τρίτου προγράμματος, στις Βρυξέλλες είναι πολύ προσεκτικοί με οποιαδήποτε τοποθέτηση. Από τη μία, διαμηνύουν ότι τα μέτρα για μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και του αφορολόγητου ορίου από 1ης Ιανουαρίου 2020 μπορεί να ήταν αιτήματα του Ταμείου αρχικά, όμως τελικά συμφωνήθηκαν από όλους τους θεσμούς.
Γι' αυτό ακόμη και αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, δύσκολα τα παραπάνω μέτρα δεν θα ισχύσουν, αν και είναι ακόμη «πολύ νωρίς για μια τέτοια απόφαση», όπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών.