Οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη περιορίζονται μεν, ωστόσο παραμένουν υψηλοί, ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί σε ορισμένες χώρες τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους έχουν αυξηθεί, ενώ η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα κινείται με αργούς ρυθμούς και ο κίνδυνος ξαφνικής ανατίμησης στις αγορές ομολόγων παραμένει υψηλός, καθώς ίσως οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες κεφαλαίου, τονίζεται στην έκθεση.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως στο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας της Ευρωζώνης έχει συμβάλει και η καθυστέρηση του ελληνικού προγράμματος.
Η έκθεση της ΕΚΤ δημοσιεύεται σε μια περίοδο που η Ευρωζώνη διανύει την καλύτερη οικονομική της πορεία σε μια δεκαετία, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε σύντομα να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων τόνωσης της νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ επεσήμανε πως μια ανοδική αναθεώρηση των προσδοκιών για αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ αποτελεί βασικό κίνδυνο και προειδοποίησε πως μια ανατίμηση των αγορών ομολόγων στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες κεφαλαίου για τους επενδυτές.
Η επίλυση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών αποτελεί βασική μέριμνα, ωστόσο η πρόοδος είναι για την ώρα μικρή, ανέφερε η ΕΚΤ. Τα NPLs παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές χώρες παρά την μικρή μείωση που σημειώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Εν τω μεταξύ, η κερδοφορία των τραπεζών είναι χαμηλή και οι εκτιμήσεις της αγοράς δεν υποδηλώνουν ότι αναμένεται βελτίωση παρότι οι πιέσεις έχουν μειωθεί.
Τέλος, όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα, το Brexit δεν αποτελεί προς το παρόν ένα από τα βασικά ζητήματα που απειλούν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.