Όσο η θύελλα του πληθωρισμού δεν λέει να κοπάσει τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζεται να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη πιο επιθετικά. Το νέο ράλι των ενεργειακών τιμών που ωθεί τον πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλά, σε συνδυασμό με την τρελή άνοδο στη χονδρική τιμή του ρεύματος ενισχύουν τα επιχειρήματα των γερακιών.
Πληροφορίες του Liberal.gr αναφέρουν ότι τα στελέχη της ΕΚΤ που ζητούν πιο δραστικά μέτρα ενάντια στον πληθωρισμό έχουν πλέον το πάνω χέρι, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες μιας αύξησης - μαμούθ κατά 75 μονάδες βάσης (ή 0,75%) στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης 8/9.
Αν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη διότι η τελευταία φορά που η ΕΚΤ προχώρησε σε ανάλογης έκτασης κίνηση ήταν τον Δεκέμβριο του 2008, μειώνοντας τότε τα επιτόκια κατά 0,75%, στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers.
Το μεγάλο πρόβλημα σήμερα στην Ευρώπη είναι η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη των τιμών με φόντο τον εκβιασμό της Ρωσίας και τις διακοπές στην τροφοδοσία φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1. Ο ενεργειακός πληθωρισμός καλπάζει με τον εξωπραγματικό ρυθμό του 38% αλλά αποτελεί μόλις το ένα δέκατο του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.
Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων στην Ευρώπη δεν μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού αφού η άνοδος των ενεργειακών τιμών οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όμως η ακρίβεια περνάει σε ολόκληρη την οικονομία.
Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται ετησίως κατά 10% και ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης που μετράει τη μεταβολή των τιμών, εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα, είναι υπερδιπλάσιος από τον στόχο της ΕΚΤ, στο 4,3% και προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για μήνες.
Κάπως έτσι, η πλάστιγγα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει γείρει υπέρ των γερακιών αφού η ΕΚΤ δεν μπορεί να καθίσει με… σταυρωμένα τα χέρια, πόσω μάλλον όταν η αμερικανική Fed κινείται ταχύτατα έχοντας αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές μέσα στη φετινή χρονιά. Ενώ, λοιπόν, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μία ακόμη αύξηση στην Ευρώπη κατά 0,50% τον Σεπτέμβριο, οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό αναγκάζουν την ΕΚΤ να εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%.
Στο ίδιο σενάριο, θα ακολουθήσουν δύο αυξήσεις τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο κατά 0,50% και 0,25% αντίστοιχα, έτσι ώστε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να ανέλθει στο 1,50% στο τέλος του 2022, από - 0,50% που ήταν από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον φετινό Ιούλιο.
Η βασική εκτίμηση για τον πληθωρισμό σήμερα είναι ότι θα κορυφωθεί προς το τέλος του έτους, κάποια στιγμή μέσα στο δ’ τρίμηνο του 2022, γύρω στο 10%, από 9,1% που διαμορφώθηκε τον Αύγουστο. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι από την πρώτη στιγμή που ο πληθωρισμός κινήθηκε ανοδικά, οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω αρκετές φορές τις εκτιμήσεις τους. Αρχικά προέβλεπαν ότι το φαινόμενο θα κορυφωνόταν τον Μάιο, στη συνέχεια τον Ιούλιο, μετά τον Σεπτέμβριο και τώρα μεταφέρεται ξανά η κορύφωση προς το τέλος του έτους. Και όλα αυτά, πάντα με τον φόβο να υπάρξουν άκρως δραματικές εξελίξεις στην Ευρώπη που θα ανατρέψουν τα δεδομένα, ειδικά στην περίπτωση που η Ρωσία κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες του Nord Stream 1.
Η Oxford Economics προβλέπει ότι ο υπερβολικά υψηλός πληθωρισμός των επόμενων μηνών θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση, παρασύροντας το ΑΕΠ και ωθώντας την οικονομία σε ύφεση μέσα στον χειμώνα. Κατά συνέπεια, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια τον ερχόμενο Φεβρουάριο κατά 0,25% αλλά κατά τη διάρκεια του 2023 θα αναγκαστεί εκ νέου να αλλάξει στρατηγική καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση. Με την οικονομική δραστηριότητα να συρρικνώνεται, ο δομικός πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα εξασθενήσει, ενώ ανάλογα σημάδια θα δούμε και στην αγορά εργασίας.