Οι χώρες - μέλη της ΕΕ δεν έχουν κάνει αρκετά για να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, με βάση τις συστάσεις που έκανε σε αυτές η Ευρωπαική Επιτροπή το 2015, αναφέρει μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η μελέτη θεωρεί ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες μπορεί να βελτιωθούν με τη χρήση των μέσων που προβλέπονται από τη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών (Macroeconomic Imbalance Procedure, MIP), τα οποία περιλαμβάνουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών με υπερβολικές ανισορροπίες.
Όπως αναφέρει η μελέτη της ΕΚΤ: «Με βάση το διορθωτικό σκέλος της διαδικασίας, πρέπει να υποβληθεί ένα διορθωτικό σχέδιο δράσης για να εξηγηθεί πώς θα αντιμετωπισθούν αυτές οι υπερβολικές ανισορροπίες. Στην περίπτωση που επανειλημμένα δεν υποβάλλεται ένα επαρκές σχέδιο ή δεν υπάρχει συμμόρφωση προς ένα εγκεκριμένο σχέδιο, το Συμβούλιο μπορεί να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην αναφερόμενη χώρα της Ευρωζώνης».
Η μελέτη επικαλείται τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της ΕΕ (σ.σ.: εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου που ήταν σε πρόγραμμα στήριξης), οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου 2016, σχετικά με την εφαρμογή των συστάσεων για μεταρρυθμίσεις (Country Specific Recommendations (CSRs). «Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι στη συντριπτική πλειονότητα των συστάσεων για μεταρρυθμίσεις (πάνω από το 90%), υπήρξε μόνο 'κάποια'' ή 'περιορισμένη'' πρόοδος στην υλοποίησή τους, ενώ μόνο λίγες εφαρμόσθηκαν 'σημαντικά'' ή 'πλήρως''», σημειώνει η μελέτη της ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Αυτή η αδύναμη μεταρρυθμιστική δυναμική βρίσκεται σε ισχυρή αντίθεση με το περυσινό εύρημα ότι ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών είχε υπερβολικές ανισορροπίες».
Στην πραγματικότητα, σημειώνεται στη μελέτη, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συστάσεων που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μειώθηκε σε 102 το 2015 από 157 το 2014, προκειμένου να επιτρέψει στα κράτη - μέλη να εστιάσουν σε βασικά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα προτεραιότητας. «Πέρυσι, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες χώρες είχαν κάνει μόνο κάποια ή περιορισμένη πρόοδο στην εφαρμογή των συστάσεων του 2014. Φέτος, ο αριθμός των περιπτώσεων, όπου έχει γίνει σημαντική πρόοδος ή οι συστάσεις έχουν εφαρμοσθεί πλήρως, είναι ακόμη χαμηλότερος (στο 4% έναντι 7% το 2014)», αναφέρεται.
Η μελέτη καταλήγει, τονίζοντας ότι η πλήρης και αποτελεσματική χρήση όλων των μέσων που είναι διαθέσιμα με βάση τη διαδικασία (MIP), περιλαμβανομένου του διορθωτικού σκέλους της, θα μπορούσε να βοηθήσει να αυξηθεί η μεταρρυθμιστική δυναμική. «Η περαιτέρω επιβράδυνση που σημειώθηκε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε μεγάλη αντίθεση προς την ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι μεγάλες αδυναμίες που διατηρούνται σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης και την ανάγκη να αυξηθεί η αντοχή (τους)», σημειώνεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ