Με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων για το ερχόμενο τρίμηνο όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Παράλληλα η EKT αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2021 και το 2023. Σύμφωνα με τις καλοκαιρινές προβλέψεις που ανακοινώθηκαν σήμερα το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,65% το 2021, κατά 4,7% το 2022 και κατά 2,1% το 2023.
«Αναμένουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς θα καταργούνται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα» πρόσθεσε η ίδια. «Η άνοδος της καταναλωτικής δαπάνης, η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και η υποστηρικτική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα παράσχουν πολύτιμη στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη» σημείωσε.
Ωστόσο, η ίδια προειδοποίησε ότι οι αβεβαιότητες παραμένουν, καθώς το βραχυπρόθεσμο οικονομικό outlook συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και από το πως θα αντιδράσει η οικονομία όταν αρθούν τα μέτρα.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω παροδικών παραγόντων και μιας αύξησης στις τιμές της ενέργειας. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, προτού αρχίσει να διολισθαίνει καθώς θα υποχωρεί η επίδραση των παροδικών παραγόντων, τόνισε.
Νωρίτερα το Liberal markets μετέδιδε τα εξής:
Οι αγορές μίλησαν από χθες, πριν ανακοινώσει σήμερα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική.
Τα αποτελέσματα από την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, όπου επιτεύχθηκε το καλύτερο spread έναντι των Γερμανικών από το 2018, αλλά και το μπαράζ νέων εκδόσεων κρατικού Χρέους σε ολόκληρη την ευρωζώνη από την αρχή της εβδομάδας, πιστοποιούν ότι επενδυτές είχαν ήδη προεξοφλήσει τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ στο μέτωπο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Ζητούμενο είναι να διατηρηθεί αμείωτος ο ρυθμός με τον οποίον η ΕΚΤ αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα με το πρόγραμμα πανδημίας ΡΕΡΡ. Όπως όλα δείχνουν λοιπόν η επικεφαλής της ΕΚΤ θα δώσει σήμερα την πολυπόθητη διαβεβαίωση, επιτρέποντας έτσι στην ουσία όλα τα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν έως το τέλος του έτους τις αυξημένες δαπάνες με τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί οι Εθνικοί Προυπολογισμοί εξαιτίας της πανδημίας.
Το όφελος για την Ελλάδα είναι προφανές διότι χάρη στο «ευρωπαικό διαβατήριο» της ΕΚΤ το Δημόσιο έχει δανειστεί από το 2019 μέχρι σήμερα 27,5 δις.ευρω με επιτόκια τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα εκείνων που θα δικαιολογούσε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Μέσω του προγράμματος πανδημίας η ΕΚΤ εχει αγοράσει ελληνικά όμόλογα ονομαστικής αξίας 25,6 δις.ευρω,τα οποία αντιστοιχούν στο 42% περίπου των διαπραγματεύσιμων ομολόγων. Η απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος από την ΕΚΤ έως το Μάρτιο του 2022, δίνει τη δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο να δανειστεί τουλάχιστον άλλα 15 δις.ευρω με ευνοικούς όρους από τις αγορές, για να καταλήξουν στη συνέχεια στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.
Μέχρι στιγμής σε ολόκληρη την ευρωζώνη η ΕΚΤ έχει αγοράσει μέσω του προγράμματος αυτού ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,064 τρις.ευρω, και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος – αν δεν υπάρξει κάποια αναθεώρηση – έχει τη δυνατότητα ν΄αγοράσει άλλα περίπου 800 δις.ευρω.
Αυτό σημαίνει ότι μηνιαίος ρυθμός αγορών από το πρόγραμμα ΡΕΡΡ θα παραμείνει αμετάβλητος στα 80 με 90 δις.ευρω , παρά τα σημάδια ανάκαμψης που εμφανίζει η ευρωπαική οικονομία. Μάλιστα οι αναλυτές προεξοφλούν ότι στις καλοκαιρινές προβλέψεις της ΕΚΤ που θ΄ανακοινωθούν σήμερα θα υπάρχει αναθεώρηση προς τα πάνω του ρυθμού ανάπτυξης για την ευρωζώνη τόσο για φέτος όσο και για το 2022 και 2023.
Ανοδικά αναμένεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της και για τον πληθωρισμό κάτι που δημιουργεί αμφιβολίες για το κάτα πόσο θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με «σημαντικά υψηλότερο ρυθμό» όπως είχε δεσμευτεί η Λαγκάρντ μετά την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων πριν από δύο μήνες περίπου. Υπενθυμίζεται ότι και τότε η άνοδος στο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο είχε προέλθει εξαιτίας της διαφαινόμενης ανόδου του πληθωρισμού.
Το ενδιαφέρον στη σημερινή συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει η επικεφαλής της ΕΚΤ εντοπίζεται στη ρητορική που θα χρησιμοποιήσει η Κρ. Λαγκάρντ, αναφορικά με το ρυθμό αγορών. Υπενθυμίζεται ότι μετά το «φρενάρισμα’ των αγορών ομολόγων και την συνεπακόλουθη άνοδο των αποδόσεων , η Κρ. Λαγκάρντ στη συνεδρίαση του δ.σ της ΕΚΤ το Μάρτιο είχε δεσμευτεί ότι «τι οι αγορές στο πλαίσιο του PEPP κατά το τρέχον τρίμηνο θα συνεχίσουν να διεξάγονται με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους» .
Οι αναλυτές αναμένουν ότι πιθανότατα σήμερα θα υπάρξει αναδιατύπωση δίνοντας ένα στίγμα επαναφοράς σε μία νέα «κανονικότητα» .