Η Βρετανία βρίσκεται πλέον εκτός το τοπ πέντε των πιο ισχυρών οικονομιών παγκοσμίως. Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αναγνώρισε την υποχώρηση της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη την περασμένη Τετάρτη, προσπαθώντας ωστόσο να καθησυχάσει τις αγοράς λέγοντας πως η βρετανική οικονομία παραμένει ισχυρή.
«Η Βρετανία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», δήλωσε ο Χάμοντ στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN Money ενώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέτρησης του μεγέθους μιας οικονομίας, το Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας επεσήμανε τις προβλέψεις του ΑΕΠ που δημοσίευσε το Διεθνή Νομισματικό Ταμείο τον Οκτώβριο για να υποστηρίξει τις δηλώσεις του.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Γαλλία θα περάσει μπροστά από τη Βρετανία στην κατάταξη των παγκόσμιων οικονομιών το 2017 με μια πολύ μικρή διαφορά και με πλεονέκτημα το οποίο προβλέπεται να διευρυνθεί σημαντικά το 2018.
Εφέτος θα είναι η πρώτη φορά από το 2013 που η Γαλλία θα ξεπεράσει τη Βρετανία στην κατάταξη, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Η υποχώρηση της Βρετανίας στην παγκόσμια οικονομική κατάταξη αντικατοπτρίζει την απότομη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit τον Ιούνιο του 2016, η λίρα εξασθένησε δραματικά, οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν και οι τιμές σημείωσαν άνοδο.
Την Τετάρτη, το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό μείωσε εκ νέου τις προβλέψεις ανάπτυξης της Βρετανίας για το 2017 από 2% σε 1,5%. Αναμένει, ωστόσο, αύξηση 1,4% το επόμενο έτος, ακολουθούμενη από 1,3% το 2019 και το 2020.
Το γεγονός πως η Γαλλία, μια χώρα της ΕΕ, «πήρε» την θέση της Βρετανίας αποτελεί άσχημα νέα για την κυβέρνηση της Τερέζα Μεί η οποία υποστηρίζει πως η οικονομία της χώρας θα ενισχυθεί εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ τη στιγμή που οι εντάσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας αυξάνονται.
Ο διαπραγματευτής της Βρετανίας για το Brexit, Ντέιβιντ Ντείβς, είχε αναφέρει τον Σεπτέμβριο ότι η οικονομία της χώρας του ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει τόσο την Βρετανία όσο και την Γαλλία το 2019.
Οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ του 2017 είναι:
ΗΠΑ - 19,4 τρισ. δολάρια
Κίνα - 11,9 τρισ. δολάρια
Ιαπωνία - 4,9 τρισ. δολάρια
Γερμανία - 3,7 τρισ. δολάρια
Γαλλία - 2.575 τρισ. δολάρια
Ηνωμένο Βασίλειο - 2,565 τρισ. δολάρια
Ινδία - 2,4 τρισ. δολάρια
Επιμέλεια: Ε. Μυλωνά