Ο τίτλος του ρεπορτάζ θα μπορούσε να ήταν «πολύ σκληρή για να πεθάνει» ή «η τρίτη ευκαιρία της Ελλάκτωρ». Όχι άδικα, μιας και σπάνια μία εταιρία, έστω κι αν είναι πολύ μεγάλη για να «πέσει», έχει για τρίτη φορά μέσα σε λίγα χρόνια την ευκαιρία να κάνει restart, αλλά, πλέον, δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας. Χθες, με ποσοστό 68,24% η γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ, ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ.
Ο τίτλος του ρεπορτάζ θα μπορούσε να ήταν «πολύ σκληρή για να πεθάνει» ή «η τρίτη ευκαιρία της Ελλάκτωρ». Όχι άδικα, μιας και σπάνια μία εταιρία, έστω κι αν είναι πολύ μεγάλη για να «πέσει», έχει για τρίτη φορά μέσα σε λίγα χρόνια την ευκαιρία να κάνει restart, αλλά, πλέον, δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας.
Χθες, με ποσοστό 68,24% η γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ, ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ. Έχει προηγηθεί η επικράτηση των Ολλανδών, τον περασμένο Ιανουάριο και η ανάδειξη της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor το καλοκαίρι του 2018.
Λίγοι θα αμφισβητούσαν ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά για την Ελλάκτωρ, η οποία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση εδώ και πολλά χρόνια, αδυνατώντας τον τελευταίο καιρό να εξασφαλίσει και τις αναγκαίες εγγυητικές επιστολές για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς μεγάλων έργων.
Το επόμενο λοιπόν, κρίσιμο πεδίο είναι τα «technicalities» της αύξησης κεφαλαίου. Θα προηγηθεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ, μέσω ομολογιακού δανείου με σύμβουλο έκδοσης τη Eurobank, ώστε να καλυφθούν επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Άκτωρ.
Η Reggeborgh έχει δεσμευτεί να καλύψει, ως δάνειο, το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας, με τον τρόπο αυτό, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς η χρηματοδότηση των Ολλανδών θα μετοχοποιηθεί.
Κατά την ΑΜΚ, που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το Ιούλιο (οπότε θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών), θα πρέπει να γίνει το λεγόμενο «show me the money», με την προσοχή να στρέφεται στην Greenhill των Δ.Μπάκου - Ι.Καϋμενάκη, την Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση και βέβαια τον Λεωνίδα Μπόμπολα που κατέχει το 12,5% της Ελλάκτωρ, ποσοστό για το οποίο έχουν call option οι Ολλανδοί.
Χθες, ο δικηγόρος της Greenhill- ελέγχει το 25,5% της Ελλάκτωρ - Ι. Βενιέρης διαβεβαίωσε πως η εταιρεία θα συμμετέχει στην ΑΜΚ, κάτι που σε αριθμούς σημαίνει κεφάλαια άνω των 30 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το ζήτημα των αδιάθετων μετοχών, που δεν θα καλυφθούν από την αύξηση κεφαλαίου, θα καθορίσει την επόμενη μέρα και τις ισορροπίες της Ελλάκτωρ, καθώς η «κατηγορία» αυτή μετοχών διατίθεται κατά την κρίση του δ.σ.
Το στοίχημα της επόμενης μέρας
Αφότου ολοκληρωθεί η «ένεση» ρευστότητας, η προσοχή θα στραφεί στο πώς η «μηχανή» της Ελλάκτωρ θα πάρει για τα καλά μπροστά, μιας και τα 100 εκατ. ευρώ από τα 120,5 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για να κλείσει η μαύρη τρύπα της Άκτωρ σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Το «στοίχημα» είναι η Άκτωρ να είναι σε θέση να διεκδικήσει μερίδιο από την κατασκευαστική αγορά που διευρύνεται με νέα έργα. Αρκεί να αναφερθεί ότι το αργότερο μέσα στην επόμενη διετία, θα έχουμε δημοπρατήσεις μεγάλων έργων και παραχωρήσεων, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, η Αττική Οδός, σιδηροδρομικά projects πολλών δισεκατομμυρίων, έργα υποδομής στο Ελληνικό, μεγάλα έργα ανάπλασης και βέβαια έναν πολύ μεγάλο αριθμό κτιριακών projects ΣΔΙΤ.
Το σχέδιο ανάπτυξης της διοίκησης της Ελλάκτωρ, όπως αναφέρθηκε χθες, στην παρουσίαση των βασικών σημείων της ΑΜΚ, στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι υποδομές θα είναι βασικό πεδίο απορρόφησης των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης, ενώ προγραμματίζονται νέες επενδύσεις 43 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Τα «δυνατά χαρτιά» της Ελλάκτωρ, που έχουν την μεγαλύτερη συνεισφορά-218 εκατ. ευρώ ετησίως την τελευταία τριετία- στην λειτουργική κερδοφορία, αφορούν τους τομείς των παραχωρήσεων, των ΑΠΕ, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης ακινήτων. Εκτός από τους κλάδους αυτούς, η διοίκηση της εισηγμένης επιδιώκει να αναδιαρθρώσει τις κατασκευές, όπου το έλλειμμα τοποθετείται σε 88 εκατ. ευρώ.
Αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων με προμηθευτές και υπεργολάβους για το διακανονισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών, τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη βελτιστοποίηση των προμηθειών. Πρόκειται για κινήσεις που εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2023 θα φέρουν όφελος 98 εκατ. ευρώ. Οι προκλήσεις είναι πολλές και απαιτούν λεπτούς χειρισμούς.