Χθες, ο Μάνος Χατζηδάκης παρουσίασε την τιτλοποίηση «Mexico» στην οποία προχωρά η Eurobank, ακολουθώντας την τιτλοποίηση «Cairo». Σαν αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα φθάσει το 6%, μέσα στο 2022. Αυτό οδήγησε τη μετοχή Eurobank, στο μικροσκόπιο των ξένων επενδυτικών οίκων, με κριτήριο τη μεγέθυνση της και όχι απλά τη σωτηρία της.
Είναι γεγονός ότι δεν έχει περάσει αρκετός καιρός, από τότε που οι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού εστίαζαν στο παρελθόν των εγχώριων τραπεζών και στον σχεδιασμό που θα οδηγούσε στη σωτηρία τους. Το ζητούμενο ήταν η απαλλαγή από τον βραχνά των κόκκινων δανείων και η σταδιακή εξυγίανση των ισολογισμών τους μέσω των τιτλοποιήσεων, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να επέστρεφε στην ομαλότητα η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Μετά όμως και από τη δρομολόγηση των νέων τιτλοποιήσεων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των συστημικών τραπεζών, την ομολογιακή έκδοση της Alpha Bank και τη δρομολογημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το θέμα δεν είναι πλέον, το αν θα τα καταφέρουν. Το θέμα που απασχολεί τους αναλυτές είναι η αναμενόμενη κερδοφορία των τραπεζών και το growth story που αρχίζει να εμφανίζεται στο προσκήνιο.
Μέσα από αυτό το πρίσμα ας ρίξουμε μια σύντομη διαγώνια ματιά στις εκτιμήσεις τριών μεγάλων επενδυτικών οίκων, σχετικά με τη μετοχή της Εurobank.
Σύμφωνα με την έκθεση της Bank of America, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν από το moratorium λόγω της πανδημίας θα ανέρχονται στα 1,9 δισ. ευρώ, αντί για 0,9 δισ. ευρώ που εκτιμά η Eurobank. Ταυτόχρονα η ανάλυση διαπιστώνει, ότι ο στόχος της διοίκησης για «Return on tangible equity», δηλαδή για απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στο 10% ως το 2022, είναι αισιόδοξος.
Ωστόσο, με βάση τις εκτιμήσεις της για την πορεία της κερδοφορίας της Eurobank μέχρι το 2023, η BofA αναπροσαρμόζει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Eurobank στο 1 ευρώ από 0,85 ευρώ, που είχε θέσει στην προηγούμενη έκθεση της. Δηλαδή οι αναλυτές της BofA αναμένουν κέρδη ανά μετοχή στα 0,10 ευρώ το 2021, 0,12 ευρώ το 2022 και στα 0,14 ευρώ το 2023,
Η Citi, εκτιμά ότι ο δείκτης των NPEs μετά και τη νέα τιτλοποίηση, θα φτάσει το 6,7%. Αναβαθμίζει την κερδοφορία του 2022 κατά 27%, λόγω των υψηλότερων κατά +2% εσόδων, λόγω του κατά -4% χαμηλότερου κόστους λειτουργίας και λόγω των κατά -32% χαμηλότερων απομειώσεων δανείων. Η Citi ανεβάζει την τιμή στόχο για το βασικό της σενάριο στα 0,80 ευρώ, από τα 0,50 ευρώ που ήταν στην προηγούμενη έκθεση της. Ωστόσο στα αισιόδοξο σενάριο / “bull scenario”, η τιμή στόχος ορίζεται στα 1,13 ευρώ/μετοχή.
Η Keefe, Bruyette & Woods (KBW), μέλος του γερμανικού ομίλου Stifel Financial, δίνει προβάδισμα στην Eurobank, ανάμεσα σε όλες τις ελληνικές τράπεζες. Την κατατάσσει στην κατηγορία «market perform», δηλαδή στην κατηγορία των μετοχών που θα ακολουθήσουν τη βασική απόδοση της αγοράς και δίνει ως τιμή στόχο τα 0,77 ευρώ από τα 0,51 ευρώ. Και αυτό με βάση τις προβλέψεις της για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή του 2022 και του 2023 κατά 52% και 24%, αντίστοιχα.
Γενικότερα για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο η επενδυτική σύσταση της KBW είναι «underweight», σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως λόγω των υψηλότερων δεικτών NPEs και της χαμηλότερης κεφαλαιακής επάρκειας.
Η ουσία είναι ότι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και αναλυτές αρχίζουν να αποτιμούν τις μετοχές των τραπεζών με βάση τις προοπτικές και την αναμενόμενη κερδοφορία τους και όχι με βάση τις πιθανότητες επιβίωσης τους. Αυτό το γεγονός, από μόνο του δείχνει, ότι η κατά +28% άνοδος του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, μόνο τυχαία δεν είναι.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.