Πρωτοβουλίες σχετικά με τις δυνατότητες προβολής του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας στις Βρυξέλλες, αναλαμβάνει η Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων, της οποίας την προεδρία έχει αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως και 30 Ιουνίου 2016 το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Το θέμα αυτό αποτέλεσε και το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν προ ημερών στην Αθήνα τα μέλη της Ένωσης Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων με Έλληνες ευρωβουλευτές, καθώς και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «γέφυρα» με τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανοίγει η Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων, ώστε η Ελλάδα να προβληθεί ως μία εν δυνάμει χώρα για μελλοντικές επενδύσεις, να αναδειχθούν οι δυνατότητες στήριξης του αναπτυξιακού δυναμικού της, όπως και να αναζητηθούν οι αναγκαίοι μηχανισμοί, αλλά και να συμμετάσχουν με μεγαλύτερη ένταση ελληνικές επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα.
Στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης, που προαναφέρθηκε, αποφασίσθηκε, μεταξύ άλλων, η οργάνωση εκδήλωσης της Ένωσης Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με προσκεκλημένους ευρωβουλευτές των Ευρωπαϊκών χωρών, όπου θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες επενδύσεων, όπως και καλές πρακτικές από ευρωπαϊκές εταιρίες που έχουν επενδύσει ήδη με επιτυχία στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές τόνισαν, από την πλευρά τους ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας που παρακολουθεί το μεταρρυθμιστικό έργο στην Ελλάδα και ότι ένα από τα ουσιαστικότερα βοηθήματα προς τις ελληνικές επιχειρήσεις αποτελεί μια πρόσφατη έκδοση που συνοψίζει τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει, επίσης, εκδώσει στο διαδίκτυο τον Ευρωπαϊκό Οδηγό Επενδυτικών Συμβούλων με χρηστικές πληροφορίες για το πακέτο Juncker, ενώ για το ίδιο θέμα οργανώνει ενημερωτικές διημερίδες στις Βρυξέλλες, αναλαμβάνοντας το κόστος παραμονής της αποστολής.
Η Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων θα επικοινωνήσει τη δυνατότητα αυτή στα μέλη της, ενώ θα εξεταστεί και η σκοπιμότητα συνεργασίας με το υπουργείο Ανάπτυξης για την υλοποίηση μελλοντικών δράσεων στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων, τόνισε ότι «ειδικά σε επίπεδο ΕΕ η συνένωση δυνάμεων και η ενεργή παρουσία που φιλοδοξούμε να έχουμε στις Βρυξέλλες, αλλά και στις πρωτεύουσες των κρατών μελών, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Ξεκινάμε, λοιπόν, με διάθεση να κάνουμε τη φωνή της Ελλάδας πιο ισχυρή. Δίνουμε το παράδειγμα ότι η συνένωση, οι συνέργειες, ο συντονισμός και η κοινή δράση, είναι ο μόνος δρόμος, για να βγει η χώρα από την κρίση» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ