Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Αναγκαία η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Αναγκαία η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι η πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα στην Ελλάδα είναι απολύτως αναγκαίες, ώστε η οικονομία να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Στέφανος Τζιρίτης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του φορέα. Χαρακτήρισε δε το 2015 ως "κρίσιμο και συνάμα δύσκολο έτος για την ελληνική οικονομία, που σημαδεύτηκε και από το προσφυγικό ζήτημα".

Αναφερόμενος στο διμερές εμπόριο Ελλάδας-Γερμανίας, ο κ.Τζιρίτης επισήμανε ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία ήταν πέρυσι αυξημένες κατά 2,4%, σε σχέση με το 2014, ενώ πρόσθεσε ότι το επιμελητήριο στηρίζει τον υγιή επιχειρηματικό ιστό της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ότι, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια της περιόδου, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα διατηρεί την αισιοδοξία της, με την αγορά να προβάλλει αντιστάσεις, περιορίζοντας τις όποιες αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Μαΐλλης και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θα φέρουν, όπως επισήμανε, άμεσες και έμμεσες επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, επισήμανε ότι ως διαδικασία θα προκαλέσει restart (επανεκκίνηση) του επιχειρηματικού ιστού, ενώ σχετικά με τη φορολογία υποστήριξε ότι "το ζήτημα της υπερφορολόγησης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα".

"Παρών" στην εκδήλωση ήταν και ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, δρ Ινγκο φον Φος ( Ingo von Voss), o οποίος τόνισε ότι "η Ελλάδα και η Γερμανία προχωρούν προς την ίδια κατεύθυνση εντός της Νομισματικής Ένωσης, ακόμα αν και κατά καιρούς προκύπτουν δυσκολίες και παρερμηνείες", "κι αυτό επιτυγχάνεται", όπως είπε, "καθώς υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και καλή επικοινωνία".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ