Του Γιάννη Σιδέρη
Η μοναδική νίκη -έναντι των υπολοίπων δυσμενών μνημονιακών μέτρων - που ελπίζει να κατορθώσει η κυβέρνηση, είναι αυτή των «κόκκινων δανείων», και την οποία επιδιώκει ανυποχώρητα.
Παρότι συναντά την δυσκαμψία των δανειστών , η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μία γεφύρωση των διαφορών μετά από διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, καθώς τα «τεχνικά» στοιχεία της διαπραγμάτευσης αποβαίνουν συντριπτικά κατά των θέσεων της ελληνική πλευράς.
Επιθυμητό είναι η διαπραγμάτευση να έχει αποδώσει πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Προς τούτο επιταχύνει το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων , ώστε να επιδείξει προς τους εταίρους και να τους πείσει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της.
Για το σκοπό αυτό αποφάσισε να κλείσει όλες τις εναπομείνασες εκκρεμότητες ως την Κυριακή, έτσι ώστε την Δευτέρα να τεθεί το αίτημα της πολιτικής επίλυσης του προβλήματος, δεδομένης της ευαίσθητης κοινωνικής του διάτασης . Εντός της ημέρας θα πρέπει να αναμένονται νομοθετικές πρωτοβουλίες, η μορφή των οποίων ως το πρωί δεν είχαν αποφασιστεί, αν δηλαδή θα έρθουν ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζεται σήμερα, ή θα κατατεθεί ξεχωριστό νομοσχέδιο κατεπείγοντος χαρακτήρα προκειμένου να ψηφιστεί ως την Κυριακή.
Ούτως ή άλλως, το συγκεκριμένο θέμα των «κόκκινων δανείων», είναι το μόνο στο οποίο έχει βρει ευήκοα ώτα η κυβέρνηση, και έχει την συμπαράσταση ευρύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων., που δεν ενστερνίζονται την στεγνή τεχνοκρατική λογική των εκπροσώπων των δανειστών. Χαρακτηριστική ήταν η αποκάλυψη του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος μιλώντας προ επίσημης διαδικασίας στην επιτροπή της Βουλής για το «πράσινο Ταμείο», εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο τελευταίος του εκμυστηρεύτηκε ότι «είναι αρρωστημένα μυαλά αυτοί που σας ζητάνε αυτά τα ανόητα μέτρα». Φυσικά για λόγους διπλωματικής δεοντολογίας ο κ. Βούτσης προσπάθησε, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, να διασκεδάσει τις δηλώσεις του στην επιτροπή, η θετική ουσία ωστόσο της άποψης Σουλτς, παραμένει.
Πέραν του κ. Σουλτς, η κυβέρνηση προσμετρά ως θετικές τις αντιδράσεις των επισήμων που παρέλασαν προσφάτως από το μέγαρο Μαξίμου, ήτοι των κ. Ολαντ, Ντομπρόβσκις, Σταινμάγερ, Μοσκοβισί., στους οποίους ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία των κοινωνικών κινδύνων που εμπεριέχει το θέμα «κόκκινα δάνεια» για την πρώτη κατοικία, και των οποίων η αντίδραση ήταν ως επί το πλείστον θετική.
Βέβαια ο πρωθυπουργός, κατά την συνάντησή του με τον κ. Σουλτς, συνέχισε να συνδέει ο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά με την επιβάρυνση που δέχονται από την αθρόα προσέλευση προσφύγων και την πίεση που υφίστανται οι κάτοικοι, σε συνδυασμό με την «παράλογη απαίτηση ενώ η κυβέρνηση θα παράσχει στέγη σε πρόσφυγες , να ξεσπιτώνονται οι Έλληνες».
Ο κ. Σούλτς κατέγραψε τις ελληνικές ενστάσεις και θα τις μεταφέρεις στις Βρυξέλλες – προφανώς και στην Άνγκελα Μέρκελ με την οποία διατηρεί ανοιχτή γραμμή».
Το πρόβλημα είναι ότι το ευρωκοινοβούλιο, όσο και επιδεκτικό να είναι στα ελληνικά αιτήματα, μικρή δυνατότητα παρέμβασης έχει στα θεσμικά όργανα των δανειστών.