«Εμφύλιος» Draghi - ιταλικών τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια

«Εμφύλιος» Draghi - ιταλικών τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια

Επίθεση κατά της ΕΚΤ για την πολιτική της στο ζήτημα του χειρισμού των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, Mario Draghi. Ουσιαστικά, ο Antonio Tajani έκανε λόγο για έλλειψη δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων από την ΕΚΤ, που οδηγούν στη λήψη συγκεκριμένων και συχνά σκληρών μέτρων, ζητώντας την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία.

«Πραγματικά αναρωτιέμαι εάν συγκεκριμένες επιπρόσθετες υποχρεώσεις (...) μπορούν να επιβληθούν στις εποπτευόμενες οντότητες χωρίς την ανάλογη εμπλοκή των συννομοθετών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», ανέφερε ο Tajani στην επιστολή του, την οποία έχει διασφαλίσει το Reuters και δημοσιεύτηκε από τον ιταλικό Τύπο. «Σας καλώ να λάβετε όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσετε ότι τα δικαιώματα του κοινοβουλίου ως συννομοθέτη γίνονται απολύτως σεβαστά, προκειμένου να αποφευχθεί μια θεσμική διαμάχη για το θέμα αυτό», προσθέτει επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ δημοσιοποίησε νέες προτάσεις που θα αναγκάσουν τις τράπεζες, αρχής γενομένης από το 2018, να διασφαλίζουν μεγαλύτερη ρευστότητα για την κάλυψη των επισφαλών δανείων και είπε ότι ίσως λάβει επιπρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει το τεράστιο όγκο των δανείων αυτών. Σημειώνεται ότι συνολικά στην ευρωζώνη, το ύψος των «κόκκινων δανείων» εκτιμάται σε 915 δισ. ευρώ, από τα οποία το 30% αφορούν τις ιταλικές τράπεζες.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η Ρώμη αντέδρασε έντονα στις συγκεκριμένες προτάσεις, ζητώντας από την ΕΚΤ να τις αμβλύνει ύστερα από δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου. Τόσο ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας όσο και ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης των κυβερνώντων Δημοκρατικών, Matteo Renzi, άσκησαν δημοσίως κριτική την περασμένη Πέμπτη στις προτάσεις της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα πρέπει να αποδυναμώσουν τις τράπεζες και τις οικονομίες.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές σημείωναν απώλειες σήμερα, για πέμπτη συνεχή ημέρα, ύστερα από μια σειρά εκθέσεων αναλυτών που προειδοποιούν ότι οι τράπεζες της χώρας θα πληγούν από τα νέα μέτρα.

Αναμένεται η απάντηση Draghi

Αν και η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει, η επιστολή αυτή αποτελεί ασυνήθιστη κίνηση αμφισβήτησης προς την εξουσία της, ειδικά καθώς προέρχεται από τον πρόεδρο ενός εκ των τριών βασικών θεσμών της Ε.Ε. και σύμμαχο του πρώην πρωθυπουργού, Silvio Berlusconi, που εξελέγη στη θέση του μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Πλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση του Draghi, που συνήθως απαντά στα αιτήματα και τις παρατηρήσεις ευρωβουλευτών εντός ολίγων ημερών.

Σημειώνεται ότι με βάση τις ισχύουσες Συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ρόλο στις αποφάσεις τραπεζικής εποπτείας και μπορεί μόνο να ζητήσει πληροφορίες και ενημέρωση από την ΕΚΤ.

Οι τραπεζικές εποπτικές δραστηριότητες της ΕΚΤ νομικά διαχωρίζονται από τη νομισματική πολιτική και εκτελούνται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό Single Supervisory Mechanism (SSM), του οποίου προεδρεύει η Daniele Nouy. 

Στηρίζει Draghi ο Schaeuble

Πάντως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, εξέφρασε σήμερα τη στήριξή του προς τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα αναγκάσουν τις τράπεζες να σχηματίσουν περισσότερες προβλέψεις από το 2018 για την κάλυψη των «κόκκινων δανείων» τους.

«Μπορώ μόνο να στηρίξω την ΕΚΤ με αυτή τη θέση της. Μια μεγάλη πλειονότητα Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών επίσης στήριξε τον Draghi σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Schaeuble, ύστερα από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.