Ξέσπασε «εμφύλιος» στις τάξεις του εμπορικού κόσμου με αφορμή τις «πωλήσεις με τιμολόγιο». Από τη στιγμή που οι πρώτοι μεγάλοι παίκτες του εμπορίου έκαναν την αρχή ανοίγοντας τα μαγαζιά τους για τους επαγγελματίες πελάτες –Praktiker, Leroy, Πλαίσιο- ήταν λογικό να ακολουθήσουν πλέον όλοι: Κωτσόβολος, Public, ΙΚΕΑ και έπεται συνέχεια. Είδε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου να διαμορφώνονται διαφορετικές ταχύτητες και έσπευσε να καταδικάσει αυτή την πρακτική. Με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης κάνει λόγο για ευθεία παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων που γίνεται από μεγάλες επιχειρήσεις που προχωρούν σε πωλήσεις λιανικής «με τον μανδύα της χονδρικής πώλησης».
Τι λέει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ; Κάνει λόγο για παρελκυστική χρήση εκ μέρους επιχειρήσεων μιας διάταξης νόμου που σκοπό έχει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του χονδρικού εμπορίου, ώστε να πουλήσουν... λιανικά, καθώς ναι μεν ανοίγουν καταστήματα για χονδρική πώληση, τα οποία περιμένουν τους επαγγελματίες να ψωνίσουν με τιμολόγιο, ωστόσο ανάμεσά τους είναι μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές και αρκετοί που εκμεταλλεύονται την διάταξη για ίδια χρήση, δηλαδή για λιανική. Κατά την ΕΣΕΕ ανοίγει στην ουσία μια πόρτα πλαγιοκόπησης των όρων θεμιτού ανταγωνισμού απέναντι στα καταστήματα που είναι κλειστά, καθώς ο λόγος που ο νομοθέτης άφησε την χονδρική ανοιχτή και επέτρεψε την πώληση με τιμολόγιο, ήταν για να εφοδιάζονται οι επιχειρήσεις λιανικής με αγαθά σε συνθήκες lockdown και όχι να χρησιμοποιούνται με σκοπό την εικονική χονδρική πώληση. Ζητά λοιπόν η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου από το υπουργείο να αλλάξει την σχετική υπουργική απόφαση και να ορίζει στο εξής ότι η έκδοση τιμολογίων θα γίνεται μόνο σε επιχειρήσεις του πελατολογίου που μεταπωλούν.
Το κριτήριο που βάζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μόνο εύκολο δεν είναι να τεθεί στην πράξη. Πώς δηλαδή θα γνωρίζει μια επιχείρηση αν ο πελάτης –επαγγελματίας αγοράζει με τιμολόγιο για να μεταπωλήσει και όχι για να ιδιοχρησιμοποιήσει; Και γιατί πρέπει να εμποδίζεται ο επαγγελματίας από το να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης για την επαγγελματική του έδρα; Αλλά από την άλλη, ποιος εμποδίζει τον λογιστή, τον δικηγόρο ή τον μηχανικό να πάρει δώρο κινητό ή tablet στο παιδί του αγοράζοντας με τιμολόγιο; Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργείου Ανάπτυξης επί του θέματος. Θα τροποποιήσει την υπουργική απόφαση που το ίδιο έχει εκδώσει εδώ και εβδομάδες τώρα που αρχίζει το φαινόμενο να παίρνει διαστάσεις;