Εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας βλέπει ο σύμβουλος του Trump, ανησυχεί σοβαρά η Γερμανία

Εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας βλέπει ο σύμβουλος του Trump, ανησυχεί σοβαρά η Γερμανία

«Είμαστε σε οικονομικό πόλεμο με την Κίνα», εκτίμησε ο υπερσυντηρητικός Steven Bannon, βασικός σύμβουλος του Donald Trump σε ζητήματα πολιτικής στρατηγικής. Η δήλωση αυτή, πέρα από τα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσει στον ίδιο τον Bannon -για τον οποίο ασκούνται πιέσεις να απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο- εντείνει την ανησυχία στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία, όπου μια γενικευμένη εμπορική σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα θεωρείται ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Σε συνέντευξή του στο φιλελεύθερο American Prospect, ο Bannon ζήτησε να επιβληθούν σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Πεκίνου, έτσι ώστε αυτός ο πόλεμος να κερδηθεί. «Εάν συνεχίσουμε να τον χάνουμε -είπε χαρακτηριστικά- κάτι που απέχει 5 ή το πολυ 10 χρόνια, θα φτάσουμε σε ένα σημείο από το οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή», πρόσθεσε, ισχυριζόμενος ότι οι Κινέζοι μέχρι σήμερα συντρίβουν τους Αμερικανούς σε αυτό το επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Trump στον εντεταλμένο του για θέματα εμπορίου, Robert Lighthizer, να εξετάσει τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, απειλώντας με επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες. Η αντίδραση του Πεκίνου δεν άργησε να έρθει, καθώς απείλησε χθες την Ουάσιγκτον με αντίμετρα.

Οι τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, καταγράφονται με ανησυχία από εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας. «Μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα είχε αρνητικές συνέπειες και για τη γερμανική οικονομία», επισήμανε ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) μιλώντας στην εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung.

Πάντως, όπως σημειώνει η DW, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόκλησης μιας εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αυτή θα μπορούσε να λάβει ποικίλες μορφές. Εάν οι ΗΠΑ περιορίσουν για παράδειγμα μόνον τις εισαγωγές από την Κίνα, τότε η γερμανική οικονομία ενδέχεται να επωφεληθεί. Σε αυτήν την περίπτωση μια «εκτροπή των εμπορικών συναλλαγών», εκτίμησε ο M. Wagner από την Commerzbank. Όπως εξήγησε, «σε αυτήν την περίπτωση ο χάλυβας δεν θα εισάγεται στις ΗΠΑ πλέον από την Κίνα, αλλά θα πρέπει να αντλείται από κάποια άλλη περιοχή του κόσμου. Για παράδειγμα από τη Γερμανία».

Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν ο Trump επέλεγε να κινηθεί με πιο ριζοσπαστικό τρόπο εναντίον της Κίνας στο εμπορικό πεδίο. Τότε, ο ίδιος εκτιμά ότι θα δεχόταν πλήγμα η γερμανική οικονομία, η οποία επωφελείται από την καλή οικονομική κατάσταση των κύριων εμπορικών της εταίρων. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του DIHK στέλνει προειδοποιητικά σήματα με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι η Κίνα εξάγει στις ΗΠΑ προϊόντα αξίας άνω των 450 δισ. δολαρίων ετησίως, με το 18,3% των εξαγωγών της κατευθύνονται προς την αμερικανική αγορά. Από τη σκοπιά των ΗΠΑ, τα προϊόντα αυτά αντιπροσωπεύουν το 21,4% του συνόλου των εισαγωγών τους.

Η ουσία είναι ότι πρόκειται κυρίως για καταναλωτικά αγαθά και στους κόλπους του DIHK τίθεται το ερώτημα με ποια μηχανήματα παράγονται αυτά τα αγαθά. Κι αυτό διότι έτσι είναι δυνατόν να αντιληφθεί κανείς τις έμμεσες επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου. καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι μόνο γερμανικά μηχανήματα που εξάγονται στην Κίνα, αλλά και θυγατρικές εταιρείες γερμανικών επιχειρήσεων που παράγουν προϊόντα που προορίζονται για τις κινεζικές εξαγωγές.

 

Διαβάστε ακόμη

Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, με 1,15 τρισ. δολάρια