Εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ - Καναδά στον αεροναυπηγικό τομέα

Εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ - Καναδά στον αεροναυπηγικό τομέα

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επέβαλε προκαταρκτικούς δασμούς εισαγωγής στα αεροσκάφη της σειράς C που κατασκευάζει η καναδική εταιρία Bombardier, μετά την καταγγελία της αμερικανικής Boeing Co, που κατήγγειλε ότι ο Καναδάς επιχορηγεί παράνομα τα αεροσκάφη.

Η εξέλιξη αυτή, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, επέβαλε αντισταθμιστικούς δασμούς 219,63% στα νέα αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας που κατασκευάζει η Bombardier.

Η Boeing κατήγγειλε ότι τα αεροσκάφη χωρητικότητας από 110 έως 130 θέσεων, προωθήθηκαν εμπορικά με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής στην αμερικανική αγορά το 2016, με την κατασκευάστρια εταιρία να επωφελείται από τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Τον Απρίλιο του 2016, η αμερικανική αεροπορική εταιρία Delta Air Lines παρήγγειλε 75 αεροσκάφη της σειράς C, από την Bombardier, ακολουθώντας σύμφωνα με την Boeing, τις ίδιες επιζήμιες εμπορικές πρακτικές που ακολουθούσε η ευρωπαϊκή αεροπορική κοινοπραξία Airbus SE στην δεκαετία του '90.

Οι δασμοί προληπτικού χαρακτήρα που επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, θα εφαρμοστούν εάν η αρμόδια επιτροπή για το διεθνές εμπόριο στις ΗΠΑ (the U.S. International Trade Commission -ITC) αποφασίσει υπέρ της Boeing, με την λήψη της τελικής απόφασης ν' αναμένεται το 2018.

“Διαφωνούμε κάθετα με την προκαταρκτική απόφαση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ,” δήλωσε η καναδική εταιρία χαρακτηρίζοντας το οικονομικό ύψος των προτεινόμενων δασμών ως “παράλογο.”

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, αλλά και τα συνοδευτικά έγραφα της διαταγής εφαρμογής των προκαταρκτικών δασμών δεν συνοδεύονταν από το σκεπτικό ή την μεθοδολογία υπολογισμού τους, στο 220%. Ο δασμός αυτός είναι χαμηλότερος από τον τελικό δασμό 256% που επιβλήθηκε σε κινεζική εταιρία χάλυβα, το 2016.

Σύμφωνα με την λίστα τιμών που είναι διαθέσιμη, οι τιμές αγοράς των αεροσκαφών της σειράς C (Cseries) αρχίζουν από τα 79,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ συνήθως οι αεροπορικές εταιρίες λαμβάνουν εκπτώσεις περίπου 50%, αναλόγως του αριθμού των αεροσκαφών που παραγγέλνουν.

Η τιμή των αεροσκαφών στην αμερικανική αγορά, αναμένεται ότι θα επιβαρυνθεί σημαντικά από την επιβολή των δασμών, εάν η τελική απόφαση της ITC είναι θετική. Οι τιμές πώλησης των καναδικών αεροσκαφών αναμένεται ότι θ' αυξηθούν ακόμη περισσότερο, εάν το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αποφασίσει την επιβολή επιπρόσθετων δασμών στα καναδικά προϊόντα, με απόφασή του, που αναμένεται να ληφθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η Boeing ανέφερε στην ανακοίνωσή της: “Η διαμάχη αυτή, δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τον περιορισμό της καινοτομίας ή του ανταγωνισμού, τα οποία και καλωσορίζουμε. Αντίθετα, έχει στο σύνολό της να κάνει με την διατήρηση ενός επιπέδου επιχειρηματικής πρακτικής που θα διασφαλίζει ότι οι εταιρίες παραγωγής αεροσκαφών, τηρούν τις εμπορικές συμφωνίες.”

Από την πλευρά της, η καναδική εταιρία εμφανίζεται απρόθυμη ν΄ αποδεχτεί το επιπλέον οικονομικό κόστος για την αγορά των αεροσκαφών της από τις αεροπορικές εταιρίες, εάν τελικά οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή του δασμού, ανέφερε χαρακτηριστικά χθες το Reuters, επικαλούμενο πηγές, που έχουν γνώση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Christia Freeland, τόνισε ότι η χώρα της διαφωνεί ριζικά με τις έρευνες που διεξάγουν οι ΗΠΑ, για την επιβολή δασμών στην εισαγωγή καναδικών αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας στην αμερικανική αγορά. “Το μέτρο στοχεύει στην εξάλειψη των αεροσκαφών της σειράς C της Bombardier, από την αμερικανική αγορά,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Freeland.

Γίνεται φανερό ότι ενδεχόμενη επιβολή των αμερικανικών δασμών θα επηρεάσει κάθετα και αρνητικά τις πωλήσεις των αεροσκαφών της σειράς C στην αγορά των ΗΠΑ. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούν τεχνολογία μειωμένης κατανάλωσης καυσίμου, ενώ η μελλοντική πορεία των παραγγελιών τους επηρεάζει άμεσα την διατήρηση ή μη των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια της Bombardier τόσο στον Καναδά, όσο και στην Βρετανία.

Η αναφερόμενη εταιρία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων στην Βόρεια Ιρλανδία.

Από την πλευρά του, ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau καθυστερεί την αγορά από την χώρα του, μαχητικών αεροσκαφών F-18 Super Hornet που κατασκευάζει η Boeing, εξαιτίας της εμπορικής διαμάχης. O Trudeau έχει δηλώσει ότι δεν θέλει “να συνεργάζεται με μία εταιρία που απασχολείται με το να μας μηνύει και να θέτει τους εργαζόμενους μας στον τομέα της παραγωγής αεροσκαφών, εκτός εργασίας,” τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια