Του Γιώργου Φιντικάκη
Επί ξύλου κρεμάμενη βρίσκεται η Χαλυβουργική, της οποίας η ΔΕΗ ενδέχεται να κατεβάσει το διακόπτη ακόμη και σήμερα, μπροστά στις άκαρπες προσπάθειες να βρεθεί λύση για τα συσσωρευμένα προς αυτήν χρέη, ύψους 31,4 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, και εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για το αίτημα των αδελφών Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, σχετικά με τον ορισμό δικαστικού συμπαραστάτη του πατέρα τους Κωνσταντίνου, δηλαδή ενός διαχειριστή που θα κρατά τα ηνία των επιχειρήσεων, ο ενδοοικογενειακός πόλεμος κορυφώνεται.
Σε χθεσινοβραδινή τους ανακοίνωση οι αδελφοί Αγγελόπουλοι απαντούν στα όσα είπε ο πατέρας τους Κωνσταντίνος στην “Καθημερινή”, υποστηρίζοντας ότι είναι "αντικειμενικώς αδύνατο να έχει δοθεί οποιαδήποτε συνέντευξη από τον ίδιο και μάλιστα προφορικά".
Στη συνέντευξη του προς την "Κ", ο πατριάρχης της επιχειρηματικής δυναστείας ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων για την ενδοοικογενειακή διαμάχη, "τα είχα τακτοποιήσει όλα και είχα μεριμνήσει για όλους, αλλά η ζωή τα φέρνει αλλιώς, και τα παιδιά μου έκαναν πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν", προσθέτοντας ότι "σε μια οικογένεια η πρώτη γενιά δημιουργεί, η δεύτερη συντηρεί και η τρίτη τα χάνει".
Όποιος πάντως και να αναλάβει τα ηνία της δυναστείας, είναι σαφές ότι η Χαλυβουργική βρίσκεται ένα βήμα πριν από το οριστικό τέλος, τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή. Την εικόνα ενίσχυσε ο ίδιος ο Κ. Αγγελόπουλος, ο οποίος έκανε σαφές ότι η καταβολή του μισθού και του δώρου των Χριστουγέννων θα είναι και η τελευταία εκ μέρους του χρηματοδότηση στη Χαλυβουργική. Στην πράξη, προανήγγειλε το τέλος του ιστορικού εργοστασίου της Ελευσίνας, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή, μιλώντας για αξιοποίησή του με άλλον τρόπο, όχι ως χαλυβουργία, φράση που παραπέμπει στα κατά καιρούς σενάρια για δημιουργία εκεί, ενός τεράστιου χώρου logistics.
Κι όλα αυτά ενώ η ΔΕΗ έχει προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι σήμερα ή αύριο, πρόκειται να τραβήξει τη πρίζα στη Χαλυβουργική. Όχι η ίδια, αλλά ο αρμόδιος φορέας, ΑΔΜΗΕ, τον οποίο και έχει ενημερώσει ότι εκείνη παύει πλέον να εκπροσωπεί τη βιομηχανία, έπειτα από τις άκαρπες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης σχετικά με τις οφειλές της, ύψους 31,4 εκατ. ευρώ.
Είχαν προηγηθεί διαρροές τη Παρασκευή, ότι η πάλαι ποτέ ιστορική βιομηχανία δεν κατέθεσε σοβαρές προτάσεις προς τη ΔΕΗ ως προς τη ρύθμιση των χρεών, και ότι παρέβη άκαρπη η σχετική προθεσμία που της είχε δοθεί.
Άρση εκπροσώπησης ενός πελάτη, σημαίνει ότι αυτός παύει να τροφοδοτείται από τη ΔΕΗ, και ότι γίνεται αυτόματα "αυτοπρομηθευόμενος καταναλωτής". Δηλαδή θα πρέπει να αγοράζει ολόκληρη την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του, απευθείας από το σύστημα, άρα σε ακριβότερες τιμές απ'' ό,τι το τιμολόγιο ΔΕΗ και με την υποχρέωση να καταβάλλει γι'' αυτό το λόγο, εγγύηση.
Είχαν προηγηθεί τη τελευταία τριετία αλλεπάλληλοι "κύκλοι" διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΗ-Χαλυβουργικής, που ωστόσο δεν έφεραν το παραμικρό αποτέλεσμα, με συνέπεια οι οφειλές της τελευταίας να διογκώνονται συνεχώς, και η μια παράταση για την εξεύρεση λύσης να διαδέχεται την άλλη, δίχως αποτέλεσμα.
Φωτογραφία: intime.news