Η κανονικότητα επιστρέφει, το ενδιαφέρον για τις εταιρείες γίνεται πιο επιλεκτικό. Οι επενδυτές φαίνονται διατεθειμένοι να συγχωρήσουν μια κακή χρονιά στην τελική γραμμή, όχι όμως μια επιπόλαια διαχείριση στο κόστος λειτουργίας και στα κεφάλαια κίνησης.
Μακάρι να μη χρειαζόταν να εντρυφήσουμε στην τεχνολογία υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά ας πούμε ότι αυτό είναι το κέρδος της περιόδου. Μάθαμε περισσότερα για το διαδίκτυο, τις ταχύτητες μετάδοσης των δεδομένων, τις τηλεδιασκέψεις, την τηλεμάθηση και τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Με κλειστά εστιατόρια μάθαμε να μαγειρεύουμε περισσότερο, με κλειστά θέατρα και κινηματογράφους καταναλώσαμε περισσότερα βιβλία και πολλή τηλεόραση (συνδρομητική και μη) και εκτιμήσαμε τη βόλτα στη γειτονιά: Τόσο πολλά ποδήλατα έχω να δω από τη δεκαετία του 1980, όταν πήγαινα ακόμα σχολείο. Οι επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν ανάλογα: Αποκέντρωσαν γραφεία και υπηρεσίες που μπορούν να γίνουν από το σπίτι ή από απόσταση ασφαλείας, παρουσίασαν τα πλάνα τους μέσω τηλεδιασκέψεων περιορίζοντας έτσι συναθροίσεις ατόμων και εστίες μετάδοσης του κορονοϊού και επικέντρωσαν την προσοχή τους σε δύο τομείς: ρευστότητα και σταθερό κόστος.
Οι επενδυτές φαίνονται διατεθειμένοι να συγχωρήσουν μια κακή χρονιά στην τελική γραμμή, όχι όμως μια επιπόλαια διαχείριση στο κόστος λειτουργίας και τα κεφάλαια κίνησης. Οτι περίπου έγινε δηλαδή και το 2015, όταν η ρευστότητα ήταν και τότε η πρώτη προτεραιότητα. Οι Ελληνες επιχειρηματίες επιστρέφουν στις δύσκολες ημέρες διαχείρισης του 2015. Όπως και στο ποδήλατο, αν μάθεις να κάνεις πετάλι μέσα σε κρίση δύσκολα πέφτεις. Οι τέσσερις εταιρείες που έχουμε στο σημερινό δισέλιδο είναι πρωταθλητές στο πετάλι και αν μη τι άλλο έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα σε δύσβατα και κακοτράχαλα μονοπάτια. Κοινά χαρακτηριστικά: Δυνατό ταμείο και διοίκηση παντός καιρού.
Υπερβολή στην πτώση επιφυλάξεις στην άνοδο
Τελικά ο χρόνος είναι σύμμαχος ή εχθρός; Η προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί συνθήκες ανοσίας στον πληθυσμό, αλλά αυξάνει την ύφεση στην οικονομία. Πολλοί κλάδοι θα δεχθούν ισχυρό χτύπημα, με πρώτο τον τουρισμό και όσους κλάδους συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με αυτόν, με την εστίαση και την ψυχαγωγία να ακολουθούν. Το λιανικό εμπόριο επανεκκίνησε μέσω των δικτύων καταστημάτων την εβδομάδα που πέρασε και τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν ενθαρρυντικά ως προς την προσέλευση των καταναλωτών.
Οι αγορές τον Μάιο θα συνεχίσουν τα τεστ επαλήθευσης με την πραγματικότητα, τα οποία ξεκίνησαν την πρώτη εβδομάδα του μήνα. Η απόσταση που καλύφθηκε από τα χαμηλά δικαιολογείται ως προς τον βαθμό αναχαίτισης της πανδημίας. Από εδώ και πάνω οι μονάδες του Γενικού Δείκτη θα κερδίζονται πιο δύσκολα, θα χρειαστούν σενάρια και διαφορετικά πλάνα επιστροφής στην κανονικότητα ή ένα χρονοδιάγραμμα που θα μας φέρει πιο κοντά στη θεραπεία ή στο εμβόλιο. Η ελληνική αγορά, ως συνήθως, αντέδρασε με υπερβολή στα άσχημα νέα και με επιφύλαξη στην ανοδική αντίδραση που ακολούθησε. Τα κέρδη του Απριλίου ήταν μεν σημαντικά (+12,5%), δεν συγκίνησαν ωστόσο τους επενδυτές των τραπεζών, οι οποίες κλαδικά έμειναν στο κόκκινο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
MSCI
Η ανακοίνωση του MCSI την ερχόμενη εβδομάδα δεσπόζει στα προγραμματισμένα γεγονότα της ερχόμενης εβδομάδας. Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν το βράδυ της Τρίτης 12ης Μαΐου και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι τρεις τράπεζες που συμμετέχουν στον βασικό Ευρωπαϊκό Δείκτη θα βρεθούν εκτός λόγω μείωσης των κεφαλαιοποιήσεων, καθώς και η μετοχή της Τιτάν λόγω εμπορευσιμότητας. Οι εκτιμώμενες εκροές για τις μετοχές που θα διαγραφούν μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές τηρουμένων των πρόσφατων συναλλακτικών δεδομένων: Eurobank (160-191 εκατ. μετοχές), Εθνική Τράπεζα (27-36 εκατ. μετοχές), Alpha Bank (69-94 εκατ. μετοχές) και Τιτάν (2-2,8 εκατ. μετοχές). Μέρος των εκροών θα αποσβεστεί από εισροές λόγω της προσθήκης των εν λόγω μετοχών στον δείκτη Μικρής Κεφαλαιοποίησης. Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα (29/5).
Ατζέντα
Το μπέρδεμα των ισολογισμών και των ανακοινώσεων αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς παράλληλα με την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων έχει ξεκινήσει και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2020. Ξεκινώντας από τη Δευτέρα 11/5 η Σαράντης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,1608 ευρώ/μετοχή). Την Τρίτη η Entersoft έχει προγραμματισμένη συνέλευση για τη διάσπαση της μετοχής (5:1). Την Τετάρτη (13/5) Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια ανακοινώνουν α’ τρίμηνο, ενώ η ΚΡΙ- ΚΡΙ μετά τη συνεδρίαση θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2019. Την Πέμπτη είναι σειρά του ΟΤΕ να ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης, με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Πλαίσιο
Στο πεντάμηνο η εταιρία έχει δεκαπλασιάσει (10x) το μέγεθος των πωλήσεων που πραγματοποιεί μέσω διαδικτύου. Το πλαίσιο είχε παραδοσιακά υψηλό βαθμό πωλήσεων μέσω διαδικτύου, που αντιστοιχούσε πέρυσι στο κοντά 10% του ετήσιου τζίρου. Ο όμιλος θα κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων για τα μισθώματα, ενώ η αναδιάταξη του προσωπικού με τηλεργασία αλλά και η ενίσχυση των τμημάτων διεκπεραίωσης των παραγγελιών και της διανομής έφεραν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στη διάρκεια των περιοριστικών όρων λειτουργίας των καταστημάτων.
Ο ανταγωνισμός βρέθηκε σε αδυναμία να ανταποκριθεί στον αυξημένο όγκο παραγγελιών μέσω διαδικτύου λόγω της μέτριας ή ανύπαρκτης υποδομής σε ιδιόκτητο στόλο διανομής, με αποτέλεσμα το Πλαίσιο να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς σε σχεδόν όλες τις προϊοντικές κατηγορίες. Στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι το μεγάλο κέρδος αυτής της περιόδου ήταν η μεγέθυνση του πελατολογίου και η αύξησης της πίστης των υφιστάμενων πελατών της, καθώς στις ημέρες αιχμής των παραγγελιών ο όμιλος παρέδιδε εντός τριών ημερών τις παραγγελίες. Με εξαίρεση το κατάστημα του Mall, το σύνολο των υπολοίπων καταστημάτων της αλυσίδας είναι ανοιχτά από την περασμένη Δευτέρα. Σε ισχύ και η αγορά ιδίων μετοχών από τις 21 Απριλίου, με όρια αγορών από 2,5 ευρώ έως 7 ευρώ.
Jumbo
Με ταμειακή ρευστότητα 636 εκατ. ευρώ (330 εκατ. ευρώ καθαρό ταμείο ή 17% της κεφαλαιοποίησης) καμία κρίση δεν είναι ικανή να φοβίσει την Jumbo. Τα νούμερα των πωλήσεων θα πέσουν, αυτό είναι το σίγουρο, καθώς στο δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου χάθηκε το 12% των ετήσιων εσόδων. Η αύξηση της συνεισφορά των διαδικτυακών πωλήσεων στο 5% του συνόλου δεν αναμένεται να κάνει τη διαφορά, αφού εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει πωλήσεις ύψους μόλις 3,5 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η δραστική περικοπή κόστους έρχεται από τα μισθώματα (περίπου το 80% των καταστημάτων στην Ελλάδα συνδέεται με τις πωλήσεις), ενώ για το υπόλοιπο θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες.
Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της εταιρείας έχει μπει στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για την αναστολή εργασίας. Συνολικά από ένα κονδύλι 220 εκατ. ευρώ που αποτελεί κόστος που αναφέρεται σε έξοδα διοίκησης και διάθεσης, η μισθοδοσία, τα έξοδα προβολής και τα ενοίκια φαίνεται να αποτελούν το 57%. Επομένως το θεωρητικό κάψιμο χρήματος κατά το τελευταίο δίμηνο θα μπορούσε να περιοριστεί σε 20 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος με συντηρητικές προβλέψεις μπορεί να φέρει ελεύθερες ταμειακές ροές 70-80 εκατ. ευρώ το 2020, με βασικό άγνωστο «χ» το κεφάλαιο κίνησης, καθώς οι κεφαλαιουχικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα μείνουν στα 40 εκατ. ευρώ. Με αυτές τις επιδόσεις η χρονιά δεν θα είναι χαμένη, αλλά μια παρένθεση σε μια ροή απανωτών ιστορικών επιδόσεων κερδών και τζίρου. Εταιρεία παντός καιρού.
Flexopack
Μικρή αύξηση πωλήσεων, λειτουργικών κερδών και καθαρής κερδοφορίας (7,2 εκατ. ευρώ) το 2019, μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και μέρισμα στα επίπεδα του 2018 (0,063 ευρώ) συνιστούν την εικόνα των αποτελεσμάτων του 2019. Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από την πανδημία, αντιθέτως οι χαμηλότερες τιμές πολυπροπυλενίου ενδέχεται να βελτιώσουν το περιθώριο κερδοφορίας. Το επόμενο βήμα αφορά την είσοδο της εταιρείας με ίδρυση θυγατρικής στις ΗΠΑ με εμπορική δραστηριότητα στην ευνοϊκή για τη φορολογική της μεταχείριση Πολιτεία του Ντελαγουέρ. Οι βασικοί μέτοχοι (53%) δεν το σκέφτονται να βγάλουν εκτός ταμπλό την εταιρεία η οποία διαπραγματεύεται με λόγο PE 11 φορές και EV/EBITDA 5,5x αντανακλώντας το ρίσκο της (πολύ) χαμηλής εμπορευσιμότητας που έχει στην υποκείμενη αγορά.
Quest Συμμετοχών
Το δ’ τρίμηνο του 2019 δεν ήταν ιδιαίτερα δυνατό στους δύο κλάδους που οδηγούσαν μέχρι πρότινος την κερδοφορία (μεταφορές και ηλεκτρονικές πληρωμές) και επηρεάστηκε από έκτακτες αρνητικές εγγραφές που αφορούσαν αναβαλλόμενους φόρους ύψους 13 εκατ. ευρώ από την πώληση της Q-Telecom το 2006. Στα προσαρμοσμένα μεγέθη η καθαρή κερδοφορία ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ και o δανεισμός έμεινε αρνητικός (καθαρό ταμείο) στα 25 εκατ. ευρώ. Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα έτους η διοίκηση ανέφερε ότι οι μεταφορές δουλεύουν πλέον στο 120% της ονομαστικής τους δυναμικότητας, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στην έλλειψη υπαλλήλων για το «last mile service», στον ταχυμεταφορέα δηλαδή που θα αναλάβει να μεταφέρει το δέμα από το τοπικό σημείο διανομής στην τελική διεύθυνση του παραλήπτη.
Η κίνηση στο ηλεκτρονικό κατάστημα της You διπλασιάστηκε, ενώ αντίθετα το επίγειο δίκτυο που εξυπηρετεί τη διανομή των προϊόντων της Apple (I-storm) έκλεισε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Οι ανανεώσιμες πηγές συνέχισαν χωρίς πρόβλημα, ενισχυμένες πλέον κατά 12ΜW σε σχέση με το γ’ τρίμηνο, ενώ το κλείσιμο των καταστημάτων εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές μειώνοντας τα έσοδα της Cardlink. Συνολικά η Quest φαίνεται ότι θα έχει σταθερή εικόνα σε σχέση με το 2019, αφού το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της παρά τις επιμέρους αυξομειώσεις λειτουργεί εξισορροπητικά σε επίπεδο ομίλου. Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου ανακοινώνονται στις 10 Ιουνίου.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο που κυκλοφόρησε στις 9 Μαΐου