Καμία απολύτως πρόοδος δεν καταγράφηκε και στη σημερινή συνάντηση του κουαρτέτο με τον υπουργό Εργασίας, καθώς οι δανειστές επιμένουν στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και απορρίπτουν τα κυβερνητικά τρικ.
Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής του κουαρτέτου κατέστησαν σαφές στον κ. Γ. Κατρούγκαλο ότι ένας είναι ο κανόνας με βάση τον οποίο θα πρέπει να σχεδιάσει τις προτάσεις του: υψηλότερες συντάξεις με περισσότερα χρόνια ασφάλισης, χαμηλές συντάξεις με λιγότερα χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης που από την κυβέρνηση τίθενται στα 25 – 35 έτη είναι μικρά και ως εκ τούτου θα πρέπει να αυξηθούν, δεν κάνουν πίσω στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενώ για τις επικουρικές δεν δέχονται κανένα σχέδιο του οικονομικού επιτελείου και ζητούν μειώσεις άνω του 30%.
Για το λόγο άλλωστε αυτό και κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε, λίγο μετά το τέλος των σημερινών συζητήσεων, ότι η απόσταση είναι ακόμη μεγάλη αφού με αυτά που προτείνει η κυβέρνηση οι δανειστές θεωρούν ότι μπορεί να εξοικονομηθούν 900 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι αναζητούνται επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος που προβλέπει περικοπές ύψους 1,8 δις. ευρώ.
Μεγάλη εξακολουθεί να παραμένει η απόσταση και για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, για την οποία μάλιστα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αλλαγές επί τα χείρω στη φορολογία εισοδήματος, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για όλους τους φορολογούμενους, ενώ ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα εισπρακτικά μέτρα.
Η εμπλοκή πάντως έχει χτυπήσει «κόκκινο» και όσον αφορά τη φορολογία αλλά και το Ασφαλιστικό των αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών, αφού το κουαρτέτο απορρίπτει τις «παροχές» προς τον αγροτικό κόσμο και αρνείται τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι αλλαγές που πρότειναν οι δανειστές για τη φορολογία, με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου πέριξ των 7.000 ευρώ, που σημαίνει νέα βάρη για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα από 7.000 έως και 22.000 ευρώ.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι αν και η κυβέρνηση φαίρεται να μην δέχεται τη συγκεκριμένη πρόταση και υποστηρίζει ότι θα καλύψει το «κενό» από την αύξηση της φορολογίας στα μεσαία εισοδήματα, οι δανειστές αντιτείνουν ότι το μέτρο περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο ΙΙΙ που υπέγραψαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και μέχρι σήμερα απέκρυβαν, επομένως θα πρέπει να το εφαρμόσουν.
Διαβάστε ακόμα:
- Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ανάπτυξης
- Κυριακή μεσημέρι η συνάντηση