Επιστολή – τελεσίγραφο με προαπαιτούμενα για να γυρίσουν οι δανειστές στην Αθήνα

Επιστολή – τελεσίγραφο με προαπαιτούμενα για να γυρίσουν οι δανειστές στην Αθήνα

Του Βασίλη Γεώργα

Επιστολή – «τελεσίγραφο» προς την ελληνική κυβέρνηση, ετοιμάζονται σύμφωνα με πληροφορίες να στείλουν τις επόμενες ώρες οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ. Στην επιστολή θα περιέχονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις που θέτουν οι δανειστές ώστε να επιστρέψουν τα κλιμάκια και οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που δρομολογείται στον απόηχο της παραδοχής Τσακαλώτου ότι μέχρι σήμερα έχει εκπληρωθεί μόλις το 1/3 των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης, και έχει ως στόχο να ξεπαγώσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για να μην κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η επιστολή αυτή θα αποτελέσει παράλληλα μήνυμα των πιστωτών προς την κυβέρνηση να περιορίσει τις προσδοκίες που καλλιεργεί για «πολιτική λύση», καθώς εκ των πραγμάτων επαναφέρει τη διαπραγμάτευση στο επίπεδο των τεχνοκρατών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι βασικές θέσεις που έως σήμερα λειτουργούν ανασταλτικά στην επανεκκίνηση των συζητήσεων δεν έχουν διαφοροποιηθεί.  Αντίθετα σε κάποια σημεία έχουν γίνει περισσότερο «άκαμπτες». Το μήνυμα ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση έχει αρχίσει να δυσαρεστεί συνολικά την ευρωζώνη μετέδωσε χθες και ο μέχρι πρότινος «σύμμαχος» της ελληνικής κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά φόρα, Γάλλος επίτροπος Pierre Moscovici ο οποίος μετέφερε ανοιχτά τις ανησυχίες της Κομισιόν για τα σενάρια περί Grexit που έχουν αρχίσει να ακούγονται όλο και πιο συχνά για πρώτη φορά μετά το 2015. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το σημαντικότερο που θα κρίνει πολλά για την συνέχεια των συζητήσεων δεδομένης της εκπεφρασμένης αντίθεσης της κυβέρνησης, είναι πως η απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτική νομοθέτηση μέτρων με την οποία εμμέσως συντάσσεται και η ευρωζώνη, παραμένει στο τραπέζι και η ελληνική αντιπρόταση για μεγαλύτερη εξειδίκευση και επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη δεν γίνεται προς ώρας αποδεκτή. Ομοίως δεν γίνεται αποδεκτή πρόταση για μέτρα που δεν θα ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ (αντί των 4,5 δις. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ) αποκλειστικά μέσω από μελλοντική μείωση στο αφορολόγητο όριο.

Αντίστοιχα οι δανειστές φαίνεται πως έχουν κλείσει τις πόρτες και σε ότι αφορά στο αίτημα για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που επίσης απορρίπτεται από το ΔΝΤ, ενώ στον αντίποδα φαίνεται πως η τρόικα αφήνει περιθώρια για ελαστικότερη αντιμετώπιση στο μέτωπο της νομοθέτησης που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο διευκόλυνσης των ομαδικών απολύσεων.

Απόσταση εξακολουθεί να υπάρχει και στους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό κενό του 2018 το οποίο οι δανειστές εξακολουθούν να τοποθετούν στα 700 εκατ. ευρώ. Παρότι η καλύτερη πορεία των εσόδων του 2016 ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, αναμένεται ότι θα συνδράμει ώστε να χαμηλώσει ο πήχης των μέτρων που ζητούνται για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% την επόμενη χρονιά, εντούτοις όπως έγινε γνωστό χθες μέσω του Bloomberg, οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μέτρα ύψους 550 εκατ. ευρώ απέχουν ακόμη αρκετά για να προσεγγιστεί ο πήχης των δανειστών.

Πηγές της ευρωζώνης θεωρούν ότι παρά την πληθώρα των εκκρεμοτήτων, οι πιθανότητες για μια τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι με τα σημερινά δεδομένα υπαρκτές και συνεπώς θα μπορέσει να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο.

Δεν αποκλείουν, ωστόσο το ενδεχόμενο, εφόσον κλείσουν τα «σημαντικά» που αφορούν στα πρόσθετα μέτρα, τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ένας μεγάλος αριθμός ανοιχτών θεμάτων να μετακινηθούν για αργότερα και να λάβουν τη μορφή προαπαιτούμενων. Τα προαπαιτούμενα αυτά θα πρέπει να ψηφιστούν-εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες προκειμένου να καταστεί εφικτή η εκταμίευση δόσεων και η χρηματοδότηση του προγράμματος ώστε να αποφευχθεί η αναβίωση του ρίσκου χρεοκοπίας τον ερχόμενο Ιούλιο όταν συσσωρεύονται σε λίγες μόνο ημέρες λήξεις δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ.