Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έως 30/04 οι απαντήσεις των ενστάσεων - Ποιοι οι δικαιούχοι
Shutterstock
Shutterstock

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έως 30/04 οι απαντήσεις των ενστάσεων - Ποιοι οι δικαιούχοι

Έως τις 30 Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απάντησης στα αιτήματα επανεξέτασης των επιχειρήσεων για την χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ η παρέλευση της προθεσμίας χωρίς απάντηση θα σημαίνει αυτόματα την απόρριψη του αιτήματος.

Με βάση απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, ορίζονται εκ νέου και τα οικονομικά δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση του αιτήματος επανεξέτασης χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αιτήματα επανεξέτασης, ενημερώνονται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ, μόνο στην περίπτωση που προκύπτει ποσό ενίσχυσης προς καταβολή. Για τον υπολογισμό του ύψους της τυχόν ενίσχυσης τους, αφαιρείται το ποσό της ενίσχυσης που έχει ήδη καταβληθεί.

Όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δικαιωθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει, θα λάβουν την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται και θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Οι προϋποθέσεις

Η απόφαση προβλέπει τη διόρθωση των οικονομικών δεδομένων, για την αξιολόγηση του αιτήματος επανεξέτασης, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

Οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα αιτιολογημένο αίτημα επανεξέτασης.

Οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν καταχωρίσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όλα τα στοιχεία. Τα στοιχεία για τα οποία υπήρχε η υποχρέωση να συμπληρωθούν εκ των υστέρων της υποβολής της αίτησης χορήγησης, γίνονται αποδεκτά, ανεξαρτήτως του εάν έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωριστεί ως 31.3.2021.

Οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το σύνολο των δηλώσεων ΦΠΑ και εισοδήματος που αφορούν τα φορολογικά έτη 2019, 2020 έως 31.3.2022 και το φορολογικό έτος 2021 έως 31.12.2023, εφόσον είχαν κατά νόμο υποχρέωση να τις υποβάλουν. Ειδικά οι επιχειρήσεις με διαχειριστική χρήση από 1 Νοεμβρίου ως 31 Οκτωβρίου ή και από 1 Δεκεμβρίου ως 30 Νοεμβρίου πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και 2020, έως την 31η.05.2022.

Κατά την καταχώριση των οικονομικών δεδομένων που λαμβάνονται υπόψη οι αιτούσες επιχειρήσεις:

Έχουν πραγματοποιήσει αριθμητικά σφάλματα που αφορούν αποκλειστικά σε αναριθμητισμούς, ή σφάλματα στην χρήση των μηδενικών ψηφίων ή της υποδιαστολής για στοιχεία που έχουν καταχωριστεί, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «MyBusinessSupport», ή στον κωδικό 312 (Κύκλος εργασιών ΦΠΑ) της δήλωσης ΦΠΑ, ή στον κωδικό 047 (Σύνολο ακαθαρίστων εσόδων) της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (έντυπο Ε3) ή/και δεν έχουν συμπληρώσει τον κωδικό 312 της δήλωσης ΦΠΑ, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που ο ως άνω κωδικός έχει συμπληρωθεί με μηδέν ή με λάθος ποσό.

Πότε εισπράττει η επιχείρηση 

Η καταβολή τυχόν ποσών ενισχύσεων που προκύπτουν καταβάλλονται στις αιτούσες επιχειρήσεις μόνο εφόσον ισχύουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

Πραγματοποιείται αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ, κατά την κρίση της, ως προς την αξιοπιστία των οικονομικών δεδομένων που έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις και τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ύψους της ενίσχυσης, σύ και την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, για τη διάπραξη φορολογικών παραβάσεων κατά τα έτη 2017 και επόμενα, που συνιστούν φοροδιαφυγή

Δεν έχουν πραγματοποιήσει παύση εργασιών κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης

Δεν εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.