Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Φρονίμως ποιών ο Γιώργος Χουλιαράκης, απέφυγε συστηματικά - κατά τη διάρκεια του EuroWorking Group - να αναφερθεί, στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου μείωσης των συντάξεων.
Ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα τολμήσει, να θέσει το θέμα των συντάξεων ενώπιον των ομολόγων του στο Eurogroup της Βιέννης, την ερχόμενη Παρασκευή.
Αλλά και ο «Ευρωπαίος Αξιωματούχος», αυτός που παραδοσιακά ενημερώνει τους δημοσιογράφους πριν από κάθε Eurogroup (τα πρόσωπα αλλάζουν οι θεσμοί και οι συνήθειες όχι), δεν ασχολήθηκε ειδικά με το θέμα της υπογεγραμμένης δέσμευσης για περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019.
Με το backtracking ασχολήθηκε.
Με την πρόθεση δηλαδή της Ελληνικής Κυβέρνησης να παραβεί τον πρώτο βασικό όρο της συμφωνία που υπέγραψε για να πάρει τη ρύθμιση του Χρέους: «Η Ελλάδα δεν θα ανατρέψει τις ήδη ψηφισμένες και εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις».
Εκφράζοντας με σιγουριά, την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Υπουργών της Ευρωζώνης που πάντα ομόφωνα παίρνουν τις αποφάσεις στο Eurogroup, ο «Ευρωπαίος Αξιωματούχος» συνέστησε διακριτικά και ευγενικά «στις ελληνικές Αρχές να τηρήσουν τις συμφωνίες που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup».
Συμπέρασμα 1ο:
Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εντυπωσιάσει τους εκπροσώπους της Τρόικας που θα έρθουν στην Αθήνα, μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με ένα πρωτοφανές και εξωπραγματικό «Πρωτογενές Πλεόνασμα μεγαλύτερο του 5% του ΑΕΠ» το οποίο θα περιλαμβάνει φυσικά και το «πλεόνασμα του ΕΦΚΑ».
Με αυτή την «υπερ-απόδοση της οικονομίας» που στην ουσία είναι υπερ-απόδοση της βάναυσης υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης και μόνο, η κυρία Ευτυχία Αχτσιόγλου θα προσπαθήσει να πείσει ότι «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» για την αναστολή εφαρμογής του μέτρου περικοπής των συντάξεων.
Εφόσον, η αντιπροσωπεία της Τρόικας πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά μεγέθη, κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβρη, θα στείλει τη σχετική έκθεση στο EuroWorkingGroup ώστε να συζητηθεί το θέμα τον Νοέμβριο στο Eurogroup.
Στο Eurogroup του Νοεμβρίου ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αντιμετωπίσει το επιχείρημα των δικών του λόγων: «Η κατάργηση της προσωπικής διαφορά στις συντάξεις» είναι μέτρο «δημοσιονομικά ουδέτερο».
Γι' αυτό άλλωστε το δημοσιονομικό όφελος από την περικοπή των συντάξεων συμφωνήθηκε να «αντισταθμιστεί» με τα περιβόητα «κοινωνικά αντί-μετρα» μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
- η καταβολή του επιδόματος στέγασης,
- η μείωση της συμμετοχής των ηλικιωμένων στη φαρμακευτική δαπάνη,
- η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών,
- η διάθεση γευμάτων στα σχολεία,
- η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων με τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ και
- η χρηματοδότηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Υπάρχουν δύο επιπλέον προβλήματα:
1. Οι αγορές «μυρίστηκαν» τον «προεκλογικό πυρετό της κυβέρνησης» και γι' αυτό έστειλαν τα επιτόκια των Ελληνικών 10ετών ομολόγων στα υψίπεδα του 4,4%, ταυτίζοντας την Ελλάδα με άλλες ανυπόληπτες αναδυόμενες οικονομίες.
Τα επιτόκια αυτά δεν εμποδίζουν μόνο το Ελληνικό Δημόσιο να δανειστεί. Καθιστούν απαγορευτικό το κόστος του χρήματος στον Ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ανεβάζουν τα προεξοφλητικά επιτόκια για τη μείωση των «κόκκινων δανείων», σκοτώνουν τα περιθώρια κέρδους σε όποιον τολμήσει να επενδύσει στην Ελλάδα.
2. Στην πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, συμμετέχει και η νέα 10μελής ομάδα στελεχών του ΔΝΤ. Επικεφαλής προφανώς θα είναι ο Πίτερ Ντόλμαν που γνωρίζει καλά τα ελληνικά ζητήματα, αλλά η υπόλοιπη ομάδα θα στελεχών θα έχει ανανεωθεί πλήρως.
Τα νέα στελέχη, θα πρέπει να δώσουν απευθείας αναφορά στον «παλιό αγαπημένο» του Ευκλείδη, στον επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Δραστηριοτήτων του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν ο οποίος εγκατεστημένος στο Παρίσι, έχει άμεση πρόσβαση και συνεννόηση με τους Υπουργούς Οικονομικών και κυρίως με τον Όλαφ Σόλτς στο Βερολίνο.
Το ΔΝΤ αναζητά τον δικό του ρόλο στην μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.
Ο πρώτος ρόλος του ΔΝΤ θα είναι αυτός της «Κασσάνδρας»: Θα προειδοποιεί τις αγορές για τα «φάουλ» της Ελληνικής Κυβέρνησης και θα εμποδίζει τους Οίκους Αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την οικονομία σε «επενδύσιμη»…
Τελικό Συμπέρασμα:
Εφόσον η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί την «ευρωπαϊκή κανονικότητα», δεν θα πρέπει 2 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους «θεσμούς» να προσπαθεί να ανατρέψει το περιεχόμενο της συμφωνίας την οποία διαφήμισε ως «τεράστια επιτυχία» φορώντας μια κατακόκκινη γραβάτα στο Ζάππειο…