Τα κράτη-μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσαν την Παρασκευή ότι οι εντεινόμενες εμπορικές εντάσεις πλήττουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ενισχύουν την αβεβαιότητα, καθώς και τους κινδύνους για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Την ίδια στιγμή, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο ΔΝΤ, το οποίο θεωρούν καθοριστικό για την υποστήριξη των χωρών σε ένα δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον.
Σε δήλωση του προεδρεύοντος, η Διεθνής Νομισματική και Χρηματοοικονομική Επιτροπή (IMFC) του ΔΝΤ επιβεβαίωσε τις προηγούμενες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τις συναλλαγματικές πολιτικές και εξέφρασε τη στήριξή της στην αναπροσαρμογή των ποσοστώσεων, ώστε αυτές να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση κάθε χώρας στην παγκόσμια οικονομία.
«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή», ανέφερε η Επιτροπή, καθώς ολοκληρώνονταν οι εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Ύστερα από χρόνια εντεινόμενων ανησυχιών, οι εμπορικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί ραγδαία, ενισχύοντας την αβεβαιότητα, τη μεταβλητότητα στις αγορές και τους κινδύνους για την ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Το μήνυμα έρχεται στο τέλος μιας τεταμένης εβδομάδας για πολιτικούς ηγέτες και επενδυτές, εν μέσω ανησυχιών για τις πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποδομήσει το υφιστάμενο διεθνές εμπορικό σύστημα και να απομακρυνθεί από πολυμερείς θεσμούς.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε την Τρίτη προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων οικονομιών, επικαλούμενο τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών, που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 100 ετών.
Προειδοποίησε, επίσης, ότι η κλιμάκωση των εμπορικών συγκρούσεων θα επιβραδύνει περαιτέρω την παγκόσμια ανάπτυξη. Η πρόβλεψη για το 2025 περιορίστηκε στο 2,8%, δηλαδή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας,Μοχάμεντ Αλ-Τζαντάν, που προεδρεύει της IMFC, δήλωσε ότι το Ταμείο πρέπει να συνεχίσει να επικεντρώνεται στις βασικές του αποστολές, όπως η προώθηση του εμπορίου και της ανάπτυξης.
«Η αντιμετώπιση των τρωτών σημείων που σχετίζονται με το παγκόσμιο χρέος παραμένει βασική προτεραιότητα για τα μέλη μας, ιδίως για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και τις ευάλωτες οικονομίες», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παραδέχθηκε ότι οι σημερινές γεωπολιτικές εντάσεις, και ειδικά η εμπορική πολιτική Τραμπ που στηρίζεται στην επιβολή δασμών, έχουν αποσπάσει την προσοχή από άλλες κρίσιμες προκλήσεις, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, τόσο στις δημόσιες όσο και στις κλειστές συζητήσεις.
Η ίδια δήλωσε ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι τα μέλη μπόρεσαν να συμμετάσχουν σε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις «σε ένα δίκαιο πλαίσιο», χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζει το βάθος των διαφωνιών. «Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση - περνάμε μια δύσκολη περίοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η συζήτηση των μελών για τη Συρία, πρόσθεσε ο Αλ-Τζαντάν, έδωσε νέα αίσθηση κατεπείγοντος και σκοπού, ως προς την ανάγκη σταθεροποίησης και οικονομικής ανοικοδόμησης της χώρας προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.
«Δεν είναι μόνο θέμα χρηματοδότησης, αλλά και του έργου που μπορούμε να προσφέρουμε εγώ και οι εταίροι μας - από την ενίσχυση των ικανοτήτων, έως τη συλλογή ποιοτικών δεδομένων και την παροχή έγκαιρων συμβουλών», τόνισε.
Καταλήγοντας, ο Αλ-Τζαντάν, ανέφερε ότι το εμπόριο κυριάρχησε στις συζητήσεις, αλλά δήλωσε αισιόδοξος πως μπορεί να υπάρξει πρόοδος. «Στην πραγματικότητα, σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι στην αρχή της εβδομάδας. Οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται τις συνέπειες και εργάζονται από κοινού, με εποικοδομητικό τρόπο, για την άρση των εντάσεων», είπε.