Μειώσεις τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης αναμένεται να δουν στο ράφι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι καταναλωτές, καθώς οι προμηθευτές αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση των τιμών σε περισσότερα από 150 προϊόντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των προϊόντων βρίσκεται και το λάδι, του οποίου η τιμή συνέχιζε το ανοδικό «ράλι» μέχρι και τον προηγούμενο μήνα. Ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι να μειωθεί το συντομότερο δυνατόν η ακρίβεια, που ταλαιπωρεί το σύνολο των νοικοκυριών και καθιστά σχεδόν αβίωτη την καθημερινότητά του.
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνουν ότι η νέα δράση θα φέρει μειώσεις τιμών άνω του 5% - ίσως και άνω του 7% - σε καθημερινά προϊόντα που χρειάζεται κάθε νοικοκυριό, όπως απορρυπαντικά, τρόφιμα και είδη υγιεινής. Το «ψαλίδισμα» των τιμών αναμένεται να διατηρηθεί για τουλάχιστον δύο μήνες, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι να ανακοινώνονται μειώσεις σε τουλάχιστον 150 κωδικούς προϊόντων, ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση.
Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι η μείωση των τιμών που αναμένεται να φανεί στο ράφι των σούπερ μάρκετ τις επόμενες εβδομάδες, θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, εκτιμώντας ότι το ποσοστό του πληθωρισμού θα φτάσει ακόμη πιο κοντά στο 2% μέχρι τον Δεκέμβριο.
Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός ήταν 2,9%, έναντι 3% τον Αύγουστο, με τις μεγαλύτερες μεταβολές να εντοπίζονται στη στέγαση (+5,9%), στα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια (+5,5%), στην ένδυση - υπόδηση (+4,4%), στην υγεία (+3,7%), στην εκπαίδευση (+3,5%) και τέλος, στα τρόφιμα (+3,2 %).
Μάλιστα, ορισμένα προϊόντα συνέχισαν να κρατούν ψηλά τις τιμές τους, όπως για παράδειγμα το λάδι, του οποίου η τιμή αυξήθηκε κατά 38,9%. Ωστόσο, το ελαιόλαδο κατέγραψε μείωση σε σχέση με τον Αύγουστο, όπου η τιμή του είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 49% (σε ετήσια βάση). Ακριβότερα, κατά 9,9%, ήταν τον προηγούμενο μήνα τα ψάρια, κατά 7,7% τα φρούτα, ενώ το φυσικό αέριο ανέβηκε κατά 20,2% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6,3%. Μείωση καταγράφηκε στα τυριά (-1,4%), στα καύσιμα και λιπαντικά (-12,6%), στα ζυμαρικά (-5.9%), στις πίτσες και πίτες (-9,1%) και στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας (-9,4%).
Τα μέτρα, μέσω των οποίων το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί την ανάσχεση της ακρίβειας, είναι η εφαρμογή του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, σε βασικά προϊόντα, αλλά και η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών σε ανατιμημένα προϊόντα.
Παράλληλα, «τρέχει» το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα (μέχρι 7%), ενώ διατηρείται και η υποχρέωση των σούπερ μάρκετ να ανακοινώνουν τις ανατιμήσεις στα προϊόντα. Μέχρι τέλος του έτους θα ισχύει και το «καλάθι του νοικοκυριού», με τις πιθανότητες να παραταθεί για μερικούς μήνες να είναι αυξημένες.
Την ίδια στιγμή, ο ελεγκτικός μηχανισμός συνεχίζει να πραγματοποιεί ελέγχους σε όλη την αγορά, ξεψαχνίζοντας εταιρείες και τουλάχιστον 2,500 κωδικούς προϊόντων, ενώ η υπηρεσία ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης ενισχύεται και με έμψυχο δυναμικό, προκειμένου να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της. Φέτος έπιασαν δουλειά επιπλέον 30 ελεγκτές, ενώ προσλήψεις αναμένονται και το νέο έτος, βάσει του αιτήματος που έχει ήδη καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείου Ανάπτυξης.