Με στόχο, όχι τόσο τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, αλλά την αύξηση των εσόδων ειδικά από την «πηγή» του ΦΠΑ έως και 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, το υπουργείο Οικονομικών επιταχύνει τις διαδικασίες για την καθολική υιοθέτηση στην αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν βάλει στο φουλ τις «μηχανές» για ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου, ώστε να κατατεθεί εντός του μηνός στη Βουλή και με το οποίο θα προβλέπεται η παροχή κινήτρων για μεγαλύτερη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και η απόδοση του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Liberal.gr, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα καθορίζεται η υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (POS) σε όλες τις νέες επιχειρήσεις και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ οι επιχειρήσεις που θα αυξάνουν τις πωλήσεις τους μέσω πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες θα έχουν και μείωση του φορολογικού τους συντελεστή.
Η επέκταση των μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS) σε όλες τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, ακόμη και σε όσες έχουν ενταχθεί στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία» ή απλώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει, θα γίνει εξάλλου σταδιακά.
Παράλληλα, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των άλλων, θα προβλέπει και τα εξής:
- την υποχρεωτική δημιουργία ενός επαγγελματικού τραπεζικού ακατάσχετου λογαριασμού για κάθε επιχείρηση και κάθε ελεύθερο επαγγελματία.
Στον λογαριασμό αυτό θα εισέρχονται ως έσοδα (καταθέσεις) τα χρηματικά ποσά των εισπράξεων που πραγματοποιεί καθημερινά η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας μέσω των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών των πελατών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα διεκπεραιώνονται από το διαδίκτυο (με e-banking). Επίσης από τον λογαριασμό αυτό θα εξέρχονται ως έξοδα όλες οι επαγγελματικές δαπάνες της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία π.χ. για πληρωμές προμηθευτών, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων, μισθοδοσίας κ.λπ., οι οποίες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών είτε με ειδική κάρτα είτε διαδικτυακά (με e-banking).
- το νέο σύστημα για υποχρεωτικές πληρωμές με κάρτες σχεδιάζεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (πχ στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου) και σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ).
Υπενθυμίζεται ότι για τα νοικοκυριά η χρήση της κάρτας θα «χτίζει» το αφορολόγητο όριο σταδιακά, ενώ εξετάζεται ακόμη εάν θα τεθεί όριο ηλικίας τα 65 χρόνια πάνω από τα οποία δεν θα υπάρχει υποχρέωση χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.