Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Αυξάνονται τα πρόστιμα για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις ενώ σκληρότερο γίνεται το καθεστώς για τους γιατρούς τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια. Μετά από ένα χρόνο και αφού προηγουμένως επιβλήθηκαν δεκάδες φόροι στην κατανάλωση, η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι η φοροδιαφυγή έχει οργιάσει και τα έσοδα βαίνουν μήνα με τον μήνα μειούμενα κυρίως στους τουριστικούς προορισμούς και τις μεγάλες αγορές των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.
Τα πρόστιμα επανέρχονται ενώ ενεργοποιείται και το μέτρο του κλεισίματος των επιχειρήσεων έως για ένα μήνα για τη μη έκδοση αποδείξεων.
Οι παρεμβάσεις στη νομοθεσία θα αφορούν τόσο στα πρόστιμα όσο και την απάλειψη των κινήτρων για φοροδιαφυγή με την αποφυγή έκδοσης αποδείξεων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει διαπιστώσει ότι μετά την κατάργηση από τον περασμένο Οκτώβριο των αυτοτελών προστίμων για τις φορολογικές παραβάσεις της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων έχουν δημιουργηθεί ευνοϊκές συνθήκες για έκρηξη της φοροδιαφυγής στην αγορά. Ωστόσο, σημειώνουν ότι την ευθύνη φέρει η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων που σταμάτησε τους προληπτικούς ελέγχους, ξεχνώντας ταυτόχρονα ότι εκείνη ήταν υπέρμαχη για τη μείωση στα όρια της κατάργησης των προστίμων.
Πλέον, καταστηματάρχες και ελεύθεροι επαγγελματίες αδιαφορούν για τη νομοθεσία έχουν κλειδώσει τις ταμειακές μηχανές και στην περίπτωση του ελέγχου (σ.σ. σπάνια γίνονται) απλά πληρώνουν τα μηδαμινά πρόστιμα. Σημειώνεται ότι το μόνο πρόστιμο που επιβάλλεται στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ σε όσους δεν υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ όπως ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο. Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ελεγκτές επέβαλαν υπέρογκα πρόστιμα (250 ή 500 ευρώ) για μια τυπική παράβαση, τώρα ο νόμος δεν τιμωρεί κανέναν αφήνοντας ακόμα και αν δεν έχουν κόψει απόδειξη.
Όπως αναφέρει ελεγκτής του υπουργείου Οικονομικών το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται για όσο διάστημα βρίσκονται σε έναν τουριστικό προορισμό δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των ελεγκτών στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Για παράδειγμα, αν οι ελεγκτές πραγματοποιήσουν έλεγχο σε μια ταβέρνα και διαπιστώσουν ότι για ένα λογαριασμό αξίας 200 ευρώ (ο ΦΠΑ είναι 48 ευρώ) δεν εκδόθηκε απόδειξη τότε θα επιβάλλουν πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 50% του ΦΠΑ δηλαδή μόνο 24 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς, το πρόστιμο θα ήταν 250 ευρώ.