Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Μία από τις δύο προϋποθέσεις που αρχικά είχε θέσει ο Mario Draghi αρκεί τελικά για να «υποδεχθεί» η ΕΚΤ την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση (QE) και δεν είναι άλλη από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είναι έτοιμος να κάνει ένα… μικρό βήμα πίσω και να μην περιμένει την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για να κρίνει το χρέος βιώσιμο, ανοίγοντας έτσι την πόρτα του QE.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η οποία βέβαια χαρακτηρίζεται από μερίδα αναλυτών ως αναμενόμενη. Ο Draghi, λοιπόν, προτίθεται να δώσει στην Ελλάδα το «κλειδί» για την έξοδο στις αγορές, η οποία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει την αποδέσμευση από τα μνημόνια – τουλάχιστον με τη μορφή που τα ξέραμε. Ωστόσο, ο δρόμος θα είναι μακρύς, αφού ακόμη και με το «κλειδί», ήτοι την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, θα πρέπει να υπάρξουν μία σειρά θετικών εξελίξεων για την οικονομία, για να μπορέσει η χώρα να βγει δοκιμαστικά στις αγορές το 2018.
Βασική και αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρξει οριστική συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Από κει και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να διασφαλίσει ότι οι εξελίξεις των επόμενων μηνών δεν θα επαναφέρουν την αβεβαιότητα, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος συνεχίζονται.
Πληροφορίες του liberal.gr αναφέρουν ότι ο Draghi αυτή τη φορά όχι μόνο δεν προτίθεται να... βγάλει την Ελλάδα από την πρίζα, αλλά αναμένεται να προβεί στις σχετικές «διευκολύνσεις» που θα οδηγήσουν σε βελτίωση του κλίματος για τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία. Σε... αντάλλαγμα των διευκολύνσεων ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένει συμφωνία για το ύψος των πλεονασμάτων καθώς και την ολοκλήρωση του πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.
Αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που κλείσει η αξιολόγηση, ο Draghi θα υποχρεωθεί κατά κάποιο τρόπο να κρίνει βιώσιμο το χρέος και να δώσει στην Ελλάδα το εισιτήριο για το QE. Εξηγούν δε, ότι αν ο Draghi δεν κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και δεν δώσει το QE θα είναι σαν να αγνοεί τη δέσμευση των υπουργών Οικονομικών τον Μάιο του 2016. Οι ίδιοι διαχωρίζουν τα περιθώρια ευελιξίας του ΔΝΤ από αυτά της ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων σε θέματα όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα και η πορεία του ΑΕΠ, τότε η ΕΚΤ θα εκ των πραγμάτων δώσει το πράσινο φως.
Κατά συνέπεια, αν υποτεθεί ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο Μάρτιο, αφού η 20η Φεβρουαρίου μοιάζει χαμένη ευκαιρία, η ΕΚΤ θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα σε σύντομο χρονικό διάστημα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Έτσι θα ξεκινήσει ο περίφημος «ενάρετος κύκλος» μέσω του οποίου θα μειωθούν σημαντικά οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές, αφού πρώτα εφαρμόσει το πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο Mario Draghi, στο πλαίσιο ακρόασης από την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι η πολυπόθητη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξαρτάται από δύο προϋποθέσεις: α) να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και β) να κριθεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Όμως ο Draghi είπε και κάτι ακόμη, το οποίο στην αρχή «πέρασε» ως μία ακόμη προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών. «Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο καθυστερούν και οι αγορές των ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ», επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Τελικά, μάλλον ο Ιταλός πρόσεξε ιδιαίτερα τα λόγια του και εννοούσε ακριβώς αυτό. Ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνεπάγεται και την δρομολόγηση της ένταξης στο QE αφού πρώτα υπάρξει συζήτηση και όχι εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.