Τα -προληπτικά- μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει όχι μόνο να συμφωνηθούν, μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των ελληνικών αρχών, αλλά και να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, και μάλιστα θα αποτελούν μέρος ενός μηχανισμού που θα ενεργοποιείται αυτόματα, σε περίπτωση που δεν θα επιτυγχάνονται οι συμφωνημένοι στόχοι.
Αυτό ξεκαθάρισε ο Jeroen Dijsselbloem κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup στο Άμστερνταμ.
Όπως είπε, η Ελλάδα και οι δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία σε θέματα-κλειδιά, και στόχος είναι να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να κλείσει το θέμα των προληπτικών μέτρων και να ξεκινήσει, στη συνέχεια, συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με τη μορφή του reprofiling (σ.σ. επί παραδείγματι επέκταση ωριμάνσεων).
Ερωτηθείς σχετικά, ο J. Dijsselbloem διευκρίνισε ότι το ύψος αυτών των προληπτικών μέτρων θα ισούται με το 2% του ΑΕΠ.
Η αξιοπιστία αυτού του μηχανισμού, όπως είπε, έγκειται μεταξύ άλλων στο ότι θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων. Αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν η ελληνική πλευρά θα νομοθετήσει τα μέτρα αυτά ένα προς ένα ή συνολικά, ως μηχανισμό.
Σε ερώτηση για το αν αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, απάντησε καταφατικά. Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε ότι η εκταμίευση θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί όταν «κλείσει» το ζήτημα του μηχανισμού αυτόματης επιβολής έκτακτων μέτρων.
Τέλος, ανέφερε πως "αν γίνουν βήματα σε όλες τις παραμέτρους, κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει το Eurogroup την επόμενη Πέμπτη".
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εurogroup εξήγησε το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται το Ταμείο σε οποιαδήποτε χώρα έχει παρουσία, και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευρεία υποστήριξη που έτυχε η πρόταση για θεσμοθέτηση ενός αυτόματου μηχανισμού έκτακτων μέτρων.
Όπως είπε, αυτά τα μέτρα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, να είναι αξιόπιστα και να φέρουν έναν "βαθμό αυτοματισμού" στην εφαρμογή τους.
Η Ch. Lagarde σχολίασε θετικά τα οικονομικά στοιχεία της Eurostat, ωστόσο δήλωσε πως το ΔΝΤ θα τα εξετάσει και μένει να φανεί κατά πόσο αυτά είναι ακριβή. Υπενθύμισε την περίοδο του 2013 που τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση αναθεωρήθηκαν δύο φορές προς τα κάτω.
Από την πλευρά του ο P. Moscovici σχολίασε σχετικά με τον μηχανισμό ενεργοποίησης αυτών των προληπτικών μέτρων, ότι "δουλεύουμε για μια λύση αξιόπιστη, λογική, αποδεκτή από όλους", και συμπλήρωσε ότι "πρέπει να δούμε το ζήτημα του χρέους, αν θέλουμε βιώσιμη λύση ανάπτυξη για την Ελλάδα".
“Εξαντλείται η ρευστότητα κι ελπίζω να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα”, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Άμστερνταμ.
Ο επικεφαλής του ESM επιβεβαίωσε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και πως οι θεσμοί συνεργάζονται σε θετικό κλίμα μεταξύ τους αλλά και με την κυβέρνηση. Πρόσθεσε πως χαιρετίζει τη συμφωνία για το πακέτο μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τόνισε ότι “σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της Eurostat, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες, κάτι που αποτελεί ενθαρρυντικό γεγονός”.
Συμπλήρωσε πως τα προληπτικά μέτρα είναι προϋπόθεση για να συζητηθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Μάλιστα, δήλωσε πως “ακριβώς επειδή ο ESM είναι από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας, μας ενδιαφέρει πολύ να βρούμε λύσεις που καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος”. Ειδικότερα, ο K. Regling μίλησε για επιλογές όπως παράταση της διάρκειας ομολόγων και περιόδους χάριτος.
Τόνισε, όμως, ότι “το κούρεμα έχει αποκλειστεί ως επιλογή από το σύνολο του Eurogroup”.
Διαβάστε ακόμη:
- Chr. Lagarde: Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη πρόοδο από την Ελλάδα
- W. Schaeuble: Αν τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν, δε χρειάζεται συζήτηση για το χρέος