Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Η κυβέρνηση δημιουργεί προσδοκίες σε εκατομμύρια πολίτες που ενδεχομένως να τις γυρίσουν μπούμερανγκ. Η υπόσχεση ότι θα δεν θα περικοπούν οι συντάξεις το 2019, ότι θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός καθώς και ότι θα περιορισθούν οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υποσχέσεις που δεν μπορεί να πάρει πίσω.
Τι θα πει δηλαδή αύριο στον συνταξιούχο, τον νέο εργαζόμενο και τον ελεύθερο επαγγελματία ότι δεν κατάφερε να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε;
Ήδη οι συνταξιούχοι περιμένουν στις 8 Σεπτέμβρη τις εξαγγελίες Τσίπρα για να ακούσουν ότι δεν θα γίνει η μείωση στις συντάξεις τους. Και αυτό θα συμβεί δύο μέρες πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. Στην περίπτωση που οι θεσμοί αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών που θα συνεδριάσουν στις 7 Σεπτεμβρίου (Eurogroup) δεν δώσουν το πράσινο φως τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας το Eurogroup της Παρασκευής θα κρίνει τις εξαγγελίες.
Δεν αποκλείεται όμως η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια πριν το τέλος του έτους, εξέλιξη όμως που θα επισπεύσει τις εθνικές εκλογές με τραγικές όμως παρενέργειες. Και αυτό διότι οι αγορές περιμένουν από την κυβέρνηση το ακριβώς αντίθετο. Να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και εν τέλει να δώσει το έναυσμα για προσέλκυση επενδύσεων. Σε διαφορετική περίπτωση η αβεβαιότητα θα ενταθεί και η έξοδος στις αγορές θα αποτελεί πόθο μακρινό για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ήδη οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα (πάνω από 4% το 10ετές) κάτι που καθιστά απαγορευτική την έξοδο. Και δυστυχώς θα βρίσκονται στα ύψη για μεγάλο χρονικό διάστημα δεδομένου ότι οι επενδυτές σε περιόδους κρίσης γυρίζουν την πλάτη τους στις ρηχές αναδυόμενες αγορές όπως η Ελλάδα. Όσο κρατάει η τουρκική και ιταλική κρίση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναζητήσει ρευστότητα. Πόσο δε μάλλον εάν επιχειρήσει να νομοθετήσει μονομερώς την αναστολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες ή διαφορετικά δεν ενδιαφέρονται να καταλάβουν, είναι ότι η χώρα χρειάζεται εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης για να εξισορροπήσει το τεράστιο κόστος της κρίσης. Όμως η Ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει εάν ξηλωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ούτε εάν αρχίσουν οι παροχές όπως συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες πριν από κάθε προεκλογική περίοδο.
Και ενώ λοιπόν έχουμε βγει από το Μνημόνιο οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές δεν κινητοποιούνται για να «εκμεταλλευτούν» τις ευκαιρίες που έπειτα από μια τόσο μακρά περίοδο ύφεσης, έπρεπε να συνοδεύουν τη νέα ελληνική ανάπτυξη. Και αυτό συμβαίνει γιατί βλέπουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να καθυστερεί τις ιδιωτικοποιήσεις. Και προφανώς βλέπουν και διαβάζουν ότι είναι έτοιμη να επαναφέρει σε ισχύ σειρά ρυθμίσεων που επί δεκαετίες διόγκωναν το χρέος και τα ελλείμματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να δώσουν τη συγκατάθεση τους για την αναστολή της μείωσης πριν από τη αξιολόγηση όλων των δεδομένων του προϋπολογισμού του 2019. Και μπορεί η Ε. Επιτροπή να παρουσιάζεται αυτή την στιγμή ανοιχτή στο να μην επιβληθούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις «όμως οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του Eurogroup» ανέφερε χθες ευρωπαίος αξιωματούχος. Όπως έχει γίνει και σε πολλά άλλα μέτρα που είχε εισηγηθεί η Επιτροπή στο παρελθόν να μην τεθούν σε εφαρμογή, το τελικό πράσινο φως δεν το έδινε η ίδια αλλά το Eurogroup.