Στην παραδοχή ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε προχώρησε ο ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτος μιλώντας σε φοιτητές στο Παρίσι, ενώ παράλληλα παρείχε κάλυψη στον Γιάνη Βαρουφάκη και στις τότε επιλογές του λέγοντας ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ίδιο όποιος κι αν ήταν υπουργός.
Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος υπερασπιζόμενος τον προκάτοχό του υποστήριξε ότι ήταν «πολιτική επιλογή να ηττηθεί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και μιλώντας κατά παρέκκλιση της κεντρικής γραμμής του κόμματος, όπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα, δήλωσε ότι το 2015 «προσπαθήσαμε αλλά ηττηθήκαμε».
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές αυταπάτες που έτρεφε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν διαπραγματευόταν με τους πιστωτές της χώρας.
Όπως είπε, το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης ήταν πως «ήμασταν λιγότεροι δυνατοί από ό,τι νομίζαμε», σημειώνοντας ότι αυτό που θεωρούσαν μεγάλο τους όπλο, την απειλή του Grexit, πολλές χώρες την επιθυμούσαν.
«Πιστεύαμε ότι η Γερμανία θα ήταν δεκτική στην ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επισήμανε πως τελικά η κυβέρνηση τότε συμβιβάστηκε με την υπόσχεση συμφωνίας για το χρέος στο τέλος του νέου προγράμματος.
Ως δεύτερο σημαντικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε το γεγονός ότι υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες στα μέτωπα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγή.
«Διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ δυσκολότερο από όσο νομίζαμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα διαφθοράς», είπε ο ΥΠΟΙΚ. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης του 2015 η κυβέρνηση προέτασσε στους πιστωτές της χώρας τα χρήματα που θα εξασφάλιζε από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, ωστόσο ο Ευ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε σήμερα ότι τελικά υπερέβαλε στο πόσο εύκολα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Υπεραμύνθηκε επίσης το δημοψήφισμα του 2015 και το πώς το «Όχι» έγινε «Ναι», υποστηρίζοντας ότι άξιζε και τελικά «πήγε καλύτερα από ό,τι πίστευα», καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό του εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηττηθεί το 2015 αυτό θα είχε επιφέρει πλήγμα σε όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά.