Μια δεκαετία μετά την οικονομική κρίση του 2008, οι τρεις άνδρες που κλήθηκαν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για την αμερικανική οικονομία, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η Αμερική για να αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο.
Κατά την διάρκεια στρογγυλής τράπεζας, οι πρώην Υπουργοί Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ (επί Ομπάμα) και Χένρι Πόλσον (επί Μπους) καθώς και ο πρώην Διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπέν Μπενάρκι μίλησαν για το πως χειρίστηκαν την κρίση, την εμπειρία τους και τα μαθήματα που πήραν, από την κρίση που ξέσπασε μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers.
«Νομίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν μετά την κρίση, ήταν, αρκετά εποικοδομητικές», δήλωσε ο Μπερνάνκι που υπηρέτησε κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους του Νεότερου και του Μπάρακ Ομπάμα. Σύμφωνα με τον Μπ. Μπερνάκι το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρότερο σήμερα, παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν αφαιρεθεί.
Ο Μπενάρκι αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πρόθεση της διοίκησης Τραμπ να ακυρώσει τον νόμο Dodd-Frank, ένα πλαίσιο ρυθμίσεων και περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση Ομπάμα στον τραπεζικό κλάδο, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Ο επίμαχος νόμος και γενικότερα οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο επί Ομπάμα στόχευαν στο να αποτρέψουν την επανάληψη μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ορθώνοντας εμπόδια σε ορισμένες πρακτικές που είχαν καταστήσει τις τράπεζες εξαιρετικά ευάλωτες. Πριν από την κρίση, για παράδειγμα, οι μεγάλες τράπεζες πρoσέφεραν υψηλά μερίσματα στους επενδυτές τους, συχνά μεγαλύτερα από τα ετήσια κέρδη τους. Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλες συστημικές τράπεζες να μην έχουν επαρκείς ασφαλιστικές δικλίδες, όταν αντιμετώπισαν ζημίες, αναγκάζοντας το ομοσπονδιακό κράτος να τις στηρίξει με κεφάλαια των φορολογουμένων.
Ωστόσο παρά το ότι τραπεζικός τομέας είναι καλύτερα θωρακισμένος σήμερα, οι τρεις άνδρες τόνισαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα χρέους και ελλείμματος σε σχέση με της προηγούμενης δεκαετίας σημαίνουν ότι η χώρα είναι χειρότερα προετοιμασμένη σε ενδεχόμενο που χρειαστεί «πακέτο ενίσχυσης», όπως αυτό που εφάρμοσε η κυβέρνηση Ομπάμα.
Συγκεκριμένα οι τρεις οικονομολόγοι, συμφωνώντας με πολλούς παράγοντες της αγοράς και αξιωματούχους, τόνισαν την ανησυχία τους για το χρέος των ΗΠΑ που διακρατούν δημόσιοι φορείς και άλλα κράτη, καθώς ανέρχεται σήμερα στο 77% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), διπλάσιο από το αντίστοιχο επίπεδο του 2007.
AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, J. Scott Applewhite