Με δεκαετές πρόγραμμα μαμούθ ύψους 1,85 δισ. ευρώ μπαίνει στην επόμενη μέρα της ψηφιοποίησης με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη η ΕΥΔΑΠ και στόχο την ουσιαστική συμβολή στην οικονομία.
Η εταιρεία που διαθέτει το δεύτερο φθηνότερο νερό σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Global Water Intelligence και κατατάσσεται στην 1η θέση όσον αφορά στην ποιότητα του νερού μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων (EPI) του Πανεπιστημίου Yale, έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα τα επιπλέον κόστη της ενεργειακής κρίσης, ενώ το τοπίο για τα νέα τιμολόγια αναμένεται να ξεκαθαρίσει περίπου σε ένα εξάμηνο.
Όπως επισήμανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, η στρατηγική επενδύσεων για τα επόμενα 10 χρόνια εστιάζει σε έργα στην Ανατολική Αττική ύψους 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 90% χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έργα μετασχηματισμού για έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας ύψους 350 εκατ. ευρώ αλλά και αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών περίπου 400 εκατ με νέα έργα αποχέτευσης ύψους 200 εκατ. να εντάσσονται επίσης στο pipe line.
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε χθες ο κ. Σαχίνης κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής ενημέρωσης όσον αφορά τα νέα τιμολόγια αναμένεται η ΚΥΑ για την κοστολόγηση – τιμολόγηση, προκειμένου να ξεκαθαριστεί πώς θα λειτουργήσει το τιμολόγιο, ενώ ουσιαστική θα είναι και η συμβολή στην διαδικασία της ΡΑΕΕΥ και συγκεκριμένα στο τι θα αποδεχθεί από κόστη και επενδύσεις ώστε να διαμορφωθεί και το τιμολόγιο.
Ουσιαστικά η ΕΥΔΑΠ εκτελεί ένα απαιτητικό επενδυτικό σχέδιο 1,6 δισ. ευρώ με επενδύσεις που προγραμματίζονται ώστε να διασφαλίσουν την ανάπτυξη και να διατηρήσουν τη θέση της ΕΥΔΑΠ μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών στον τομέα του νερού.
Ειδικότερα, το 60% των επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί μέσω διαφόρων επιχορηγήσεων, παρέχοντας μια αξιόπιστη υποστήριξη για το επενδυτικό σχέδιο και περίπου 620 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ΕΥΔΑΠ, ενισχύοντας τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση αποφέροντας υψηλότερες αποδόσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Η εισηγμένη πλέον όπως σημειώθηκε είναι σε φάση επέκτασης δραστηριοτήτων σε Βοιωτία, Φωκίδα και Κορινθία με το επόμενο εξάμηνο να είναι σημαντικό για τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ καθώς αναμένεται να διαμορφώσει εικόνα για το τι επί της ουσίας παραλαμβάνει αλλά και να καθορίσει τις ανάγκες των τριών περιοχών.
Η ΕΥΔΑΠ υιοθετεί 6 στρατηγικές επιλογές στο πλαίσιο μετασχηματισμού της και επέκτασης της και περιλαμβάνει Γεωγραφική Επέκταση, Αξιοποίηση Υποδομών, Νέες Υπηρεσίες, Ενεργειακή Μετάβαση, Συμβόλαια Συντήρησης & Λειτουργίας και Ηλιακή Ενέργεια.
Παράλληλα τρέχουν έργα από το επενδυτικό της ΕΥΔΑΠ προϋπολογισμού 978 εκατ. ευρώ, στην Ανατολική Αττική, που στην πλήρη ανάπτυξή του θα διαθέτει 1.300 χλμ. αποχετευτικού δικτύου και θα εξυπηρετεί 400 χιλιάδες κατοίκους.
Προς αναζήτηση χρηματοδότησης είναι έργα συνολικού προϋπολογισμού 283 εκατ. ευρώ, τα οποία, όπως επεσήμανε η διοίκηση, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του liberal, επί του παρόντος βρίσκονται σε διαδικασία μελετητικής και αδειοδοτικής ωρίμανσης και με την ολοκλήρωση τους, θα προχωρήσουν στην υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης, με στόχο την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2021-2027).
Σήμερα σε φάση κατασκευής βρίσκονται τέσσερα έργα στους δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων - Αρτέμιδας και Παλλήνη. Έχουν δημοπρατηθεί τα Κέντρα Επεξεργασίας Λημμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδας, τα δίκτυα ακαθάρτων σε Σπάτα και Αρτέμιδα, το έργο για δίκτυα ακαθάρτων που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανακαμψης και οι μετατοπίσεις δικτύου ύδρευσης στον δήμο Μαραθώνα. Άμεσα αναμένεται ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ Μαραθώνα, ενώ υπό εκκαθάριση για επαναπροκήρυξη είναι έργο στον δήμο Παιανίας.
Σημαντική εξέλιξη ήταν η ανάδειξη αναδόχου για το έργο, ύψους 50 εκατ. ευρώ, που θωρακίζει την ασφάλεια λειτουργίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της πρωτεύουσας. Η σύμβαση του απαιτητικού έργο, που ανέλαβε η ΕΡΓΟΤΕΜ, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εκτιμάται πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν το Πάσχα. Το έργο ουσιαστικά, θα ενώσει το υδραγωγείο Ευήνου – Μόρνου με αυτό της Υλίκης, ώστε να μην αποτραπεί διακοπή υδροδότησης στα τέσσερα διυλιστήρια της ΕΥΔΑΠ.
Επιπρόσθετα ο κ. Σαχίνης ανέφερε για το πολύπαθο έργο του ΚΕΛ Ραφήνας πως πριν μία τετραετία δεν είχε γίνει τίποτα ενώ σήμερα η πρόοδος βρίσκεται στο 10% και έδωσε την διαβεβαίωση πως οι πόροι δεν έχουν χαθεί, αλλά μεταφέρονται στο επόμενο ΕΣΠΑ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου τα επόμενα 4-5 χρόνια, με την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου.
Την ίδια στιγμή προχωρούν κινήσεις και στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού με τους «έξυπνες μετρητές» να ξεχωρίζουν και την εισηγμένη, να προχωρά, όπως αποκάλυψε ο κ. Σαχίνης, και σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ με στόχο την προώθηση από το Ιανουάριο δύο πιλοτικών projects στο Φάληρο σε ζώνη δικτύου ύδρευσης 3.000 υδρομετρητών και στον Δήμο Πεντέλης περί τους 100 μετρητές, ώστε να φανεί πώς δουλεύει το σύστημα μέτρησης τόσο σε πυκνό αστικό ιστό όσο και σε απομακρυσμένες περιοχές.
Συνολικά, η ΕΥΔΑΠ στοχεύει στην εγκατάσταση 2,5 εκατ. υδρόμετρων σε βάθος 10ετίας που σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικαθίστανται ετησίως περίπου 250 χιλ. παλιού τύπου μετρητές με νέους «έξυπνους», με μέρος της χρηματοδότησης να αναζητείται και από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Στα εκτιμώμενα οφέλη προσμετρώνται η μείωση λειτουργικού κόστους, η συντήρηση δικτύου, η εμφάνιση του δικτύου σε πραγματικό χρόνο (near real time data) με την αρχή υλοποίησης και λειτουργίας να εκτιμάται από το 2026.
Έχοντας θέσει τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη η ΕΥΔΑΠ έχει πετύχει βελτιωμένες αξιολογήσεις ESG σε όλους τους υφιστάμενους οίκους αξιολόγησης, με τη βαθμολογία της εταιρείας S&P να είναι υψηλότερη από το 68% μεταξύ των 92 εταιρειών του κλάδου που αξιολογήθηκαν παγκοσμίως. Η ΕΥΔΑΠ έχει δεσμευτεί για zero carbon water μέχρι το 2030.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη και υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών από την ΕΥΔΑΠ, όπου αναφέρθηκε ότι σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιείται ένα ευρύ πρόγραμμα για την πλήρη εκμετάλλευση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων που παράγονται στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στον τομέα παραγωγής ενέργειας και πράσινων καυσίμων
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού. Και την αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής για την διαχείριση παραγόμενης ιλύος (λάσπης).
Τέλος η διοίκηση απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Liberal μίλησε για την συμφωνία με τη Lamda που αφορά στο project του Ελληνικού και έγκειται στην ανάπτυξη δικτύου παροχής ύδρευσης αλλά και αποχέτευσης για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μιας νέας μεγάλης πόλης
Σε αυτή τη συμφωνία το δημόσιο, βάσει της σύμβασης, πρέπει να παραδώσει τις υπηρεσίες και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας στα «όρια» της έκτασης ενώ η Lamda αναλαμβάνει το κόστος των απαραίτητων υποδομών εντός του ακινήτου, ενώ για τις ανάγκες του Μητροπολιτικού Πάρκου, και ειδικότερα για την άρδευση του θα χρησιμοποιείται ανακυκλωμένο – επαναχρησιμοποιούμενο νερό. Μετά την ολοκλήρωση των υποδομών ύδρευσης/αποχέτευσης, αυτές θα μεταφερθούν στην ΕΥΔΑΠ (δίχως χρέωση) η οποία θα έχει τη Lamda ως πελάτη της.
Όπως επεσήμανε η διοίκηση η δημιουργία του Ελληνικού σε συνδυασμό με την εντεινόμενη οικιστική ανάπτυξη στις όμορες περιοχές δημιουργεί μια νέα ευρεία πελατειακή βάση η οποία πρέπει να εξυπηρετηθεί και εξ αυτού του λόγου θεωρούνται απαραίτητες οι επενδύσεις για την διεύρυνση του δικτύου και την αύξηση της δυναμικότητάς του.