Καλύτερη του αναμενομένου ήταν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το γ΄τρίμηνο, αλλά οι απειλές για υπερβολικούς δασμούς από μια πιθανή προεδρία Τραμπ μαζί με την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα κρατούν τις προοπτικές χαμηλές.
Euro area #GDP up by 0.4% in Q3 2024, +0.9% compared with Q3 2023: preliminary flash estimate from #Eurostat https://t.co/u7R8Eb4NmX pic.twitter.com/jQviWwoGBj
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) October 30, 2024
Το τρίτο τρίμηνο του 2024 το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά κατά 0,3% στην ΕΕ.
Το ΑΕΠ στις 20 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 0,2%, αλλά εξακολουθεί να παρουσιάζει κάποια αδυναμία καθώς η βιομηχανία είναι σε ύφεση και η κατανάλωση των νοικοκυριών σημείωσε οριακή αύξηση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat την Τετάρτη.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η ανάπτυξη αυξήθηκε στο 0,9% από 0,6% πριν από τρεις μήνες, παραμένοντας σε ρυθμό ανάπτυξης για ολόκληρο το έτος στο 1%, ή λίγο κάτω από αυτό.
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2024, η Ιρλανδία (+2%) κατέγραψε την υψηλότερη ανάπτυξη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (+1,1%) και την Ισπανία (+0,8%). Ύφεση καταγράφηκε στην Ουγγαρία (-0,7%), τη Λετονία (-0,4%) και τη Σουηδία (-0,1%). Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για επτά χώρες και αρνητικοί για έξι.
Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, το τρίτο τρίμηνο του 2024 η Γερμανία κατέγραψε ισχνή ανάπτυξη 0,2%, η Γαλλία 0,4% και η Ιταλία μηδενική ανάπτυξη.
Η Eurostat σημειώνει ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ΑΕΠ βασίζονται σε πηγές δεδομένων που είναι ελλιπείς και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεωρήσεις.
Η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η οποία αναπτύχθηκε κατά 0,2%, παρά το γεγονός ότι πολλοί αξιωματούχοι προβλέπουν ύφεση λόγω των δυσκολιών του τεράστιου βιομηχανικού της τομέα.
Αν και η Γαλλία και η Ισπανία έδειξαν επίσης απροσδόκητη ανθεκτικότητα, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ συνεχίζει να υστερεί έναντι των ΗΠΑ, οι οποίες τα πήγαιναν καλύτερα εδώ και δεκαετίες με το χάσμα να διευρύνεται τα τελευταία χρόνια.
Η ετήσια ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία επίσης αναμένεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη, φαίνεται να παραμένει σταθερή στο 3,0% το τρίτο τρίμηνο λόγω της υγιούς κατανάλωσης και των άφθονων δημοσιονομικών δαπανών.
Το χάσμα ανάπτυξης μεταξύ των δύο οικονομιών ίσως να διευρυνθεί περαιτέρω.
Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να επιβάλει δασμούς 10% στις εισαγωγές από όλες τις χώρες και δασμούς 60% στις εισαγωγές από την Κίνα, προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Ευρώπη θα πληρώσει «μεγάλο τίμημα» εάν κερδίσει.
Τυχόν νέοι δασμοί είναι πιθανό να πυροδοτήσουν αντίποινα, αυξάνοντας το κόστος και μειώνοντας το παγκόσμιο εμπόριο, μια μακροχρόνια κινητήρια δύναμη για την Ευρώπη, μια ανοιχτή οικονομία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.
Η εμπορική εχθρότητα των ΗΠΑ θα προστεθεί στην ήδη κλιμακούμενη ένταση με την Κίνα, αφού η ΕΕ αποφάσισε εν μία νυκτί να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα έως και 45,3% μετά από μια εμπορική έρευνα που δίχασε την Ευρώπη και προκάλεσε αντίποινα από το Πεκίνο.