Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Η απόφαση της Γερμανίας να παίξει... καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης των 15 δισ. ευρώ, είναι απλώς ένα απαλό πρελούδιο, μιας κακόηχης συναυλίας που θα ταλαιπωρεί την Ελλάδα για τα επόμενα τουλάχιστον 4 χρόνια.
Προτού καν ξεκινήσει η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πληροφορήθηκε ότι η Γερμανική Βουλή δεν πρόκειται να εγκρίνει την καταβολή της δόσης αν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν προσδιορίσει πρώτα από που θα εξοικονομήσει τα 28 εκατ. Ευρώ για να αντισταθμίσει την αναβολή εφαρμογής του ενιαίου ΦΠΑ στα νησιά.
Το θέμα δεν είναι σημαντικό, η στάση της Γερμανίας είναι ωστόσο συμβολική και χαρακτηριστική της μεταμνημονιακής αυστηρής Επιτροπείας που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός φορώντας την κόκκινη γραβάτα του.
Τα ίδια και χειρότερα γυμνάσια θα υποστεί η χώρα και στο άμεσο μέλλον, όσο αυξάνεται η επιρροή των Γερμανικών θέσεων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πλησιάζει η ώρα της αντικατάστασης του Μάριο Ντράγκι, πιθανότατα από τον “ιέρακα” Γερμανό Κεντρικό Τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν.
Σε αυτό ακριβώς το σκηνικό ελπίζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που χθες ανακοίνωσε ότι το Εκτελεστικό του Συμβούλιο, θα συνεδριάσει στις 27 Ιουλίου για να συζητήσει την έκθεση του Άρθρου 4 για την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έκθεσης, η οποία θα περιλαμβάνει και τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA), θα δημοσιευτούν λίγες μέρες αργότερα.
Ο συνδυασμός αυστηρής μεταμνημονιακής εποπτείας, συντηρητικής νομισματικής πολιτικής και απόλυτης ελευθερίας στις ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζωγραφίζει με μελανά χρώματα το σκηνικό της αισιοδοξίας που περιγράφει στους Έλληνες πολίτες η Κυβέρνηση.
Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, προειδοποίησε την Ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τους συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Για να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία για το αν μιλούσε για την περικοπή συντάξεων από την Πρωτοχρονιά του 2019, ο πρόεδρος του Eurogroup εξήγησε υπομονετικά πως η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι έχει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. «Ελπίζουμε η Ελλάδα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις, ώστε να μην βλάψει την εμπιστοσύνη που έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στις αγορές», είπε ο Μάριο Σεντένο.
Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως οι περικοπές θα γίνουν κανονικά. «Όπως καταλαβαίνω η δέσμευση για τη μείωση των συντάξεων παραμένει στη θέση της», κι έκλεισε το θέμα όσον αφορά τους “θεσμούς”...
Φωτογραφία: Eurokinissi