Πριν λίγους μήνες οι αναλυτές έτρεμαν την ώρα που θα ακουγόταν η μισητή για τις αγορές λέξη, tapering. Χτες όμως οι αγορές όχι μόνο «σφύριξαν αδιάφορα» στην ανακοίνωση της απόφασης της Fed για την αρχή της ποσοτικής σύσφιξης, αλλά οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 διέγραψαν νωρίς τις μικρές απώλειες που κατέγραφαν στις αρχές της συνεδρίασης και κινήθηκαν δυναμικά σε θετικό έδαφος.
Βλέπετε, η ανακοίνωση της έναρξης του tapering λίγο πολύ ήταν προεξοφλημένη με τις αγορές να είναι προσανατολισμένες κυρίως στην αναζήτηση στοιχείων για την αύξηση των επιτοκίων. Και ο Πάουελ είπε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν, δηλώνοντας στη συνέντευξη Τύπου ότι « Το επίκεντρο της συνάντησης αυτής της εβδομάδας δεν ήταν η αύξηση των επιτοκίων, αλλά το tapering...Είναι καιρός να ξεκινήσουμε το tapering επειδή η οικονομία έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο προς τους στόχους μας... Δεν πιστεύουμε ότι είναι ακόμη ώρα να αυξήσουμε τα επιτόκια».
Εν ολίγοις, ο Πάουελ αποσύνδεσε το tapering από την αύξηση των επιτοκίων τονίζοντας μάλιστα και σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να βλέπουν τη μείωση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ως σήμα πως επίκειται η αντιστροφή της επιτοκιακής πολιτικής της Τράπεζας.
Η μείωση των επιτοκίων είναι μακριά λοιπόν, ενώ η έναρξη του tapering:
- Γίνεται με ρυθμούς χελώνας καθώς το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας θα μειωθεί μόλις κατά 15 δισ. δολάρια μηνιαίως. Συγκεκριμένα, η Fed θα μειώσει τις αγορές ομολόγων στα 70 δισ. δολάρια από 80 δισ. δολάρια που ήταν μέχρι σήμερα και τις αγορές λοιπών ενυπόθηκων τίτλων από τα 40 στα 35 δισ. δολάρια.
-Το πρόγραμμα λογικά δεν θα ολοκληρωθεί πριν το δεύτερο μισό του 2022. Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022 μεσολαβούν οχτώ ολόκληροι μήνες. Η μετάφραση για την επενδυτική κοινότητα δεν είναι άλλη από το: είναι νωρίς για την όποια προεξόφληση.
- Ανά πάσα στιγμή η Fed θα είναι έτοιμη να κάνει αναπροσαρμογές αν χρειαστεί. Εν ολίγοις, αν και πιθανότατα θα ακολουθήσουν ανάλογες περικοπές σε μηνιαία βάση, η Κεντρική Τράπεζα είναι προετοιμασμένη να «αναπροσαρμόσει το ρυθμό των αγορών», αν το κρίνει απαραίτητο από τις οικονομικές προοπτικές που θα ισχύουν. Τουτέστιν, αν τα πράγματα ζορίσουν δεν θα διστάσει να αναστείλει το tapering.
Όσον αφορά το μέτωπο του πληθωρισμού ο Πάουελ ήταν και εκεί καθησυχαστικός, αναγνωρίζοντας πως η ανοδική πορεία των τιμών είναι ταχύτερη από ότι αναμενόταν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα πιο πολύ από ότι είχε προβλεφθεί.
Παρά ταύτα η Fed εμμένει στην άποψη της ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι μεταβατικός, καθώς οφείλεται στην ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και στον αποσυντονισμό των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας. Προέβλεψε μάλιστα ότι θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά και πάλι γύρω στο 2% από την ερχόμενη χρονιά.
Τι σημαίνει για τις αγορές όμως ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός; Ότι δεν θα απαιτηθεί άμεσα αύξηση επιτοκίων.
Tέλος, όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο Πάουελ δήλωσε χθες ότι «υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για τη μέγιστη απασχόληση».
Και τι αποτελεί η μέγιστη απασχόληση για τη Fed; Μία ακόμα από τις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων. Δεδομένου ότι έχουμε λοιπόν ακόμα δρόμο μπροστά μας για τη μέγιστη απασχόληση, έχουμε δρόμο και για την αύξηση επιτοκίων.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, ο Πάουελ θα μπορούσε χθες άνετα να παρομοιαστεί σαν τον DJ των αγορών που όχι μόνο δεν «πέρασε στα μπλουζ» αλλά αντίθετα ανέβασε τον ρυθμό στο Dj set του και φρόντισε να κρατήσει αμείωτο το κέφι των επενδυτών.
To hit της χρονιάς: Tα εταιρικά κέρδη
Παρά τις σοβαρές διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών και τις νέες εξάρσεις της μετάλλαξης Δέλτα, οι αμερικανικές αλλά και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δημιουργούν κλίμα ενθουσιασμού με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.
Μέχρι σήμερα, με πάνω από τις μισές εταιρείες να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, η τάση παραμένει συνολικά θετική: Το 70% περίπου των εταιρειών στην Ευρώπη και το 80% των ΗΠΑ ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών.
Βέβαια στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύτηκαν από τον Σεπτέμβριο και μετά, κάτι που θα φανεί στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου. Αυτά όμως θα ανακοινωθούν από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά.
Μέχρι τότε, η δύναμη ειδικά του Αμερικανού καταναλωτή οδηγεί τα επιχειρηματικά κέρδη σε εντυπωσιακά νούμερα και υποδεικνύεται τόσο από την ισχυρή ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 58,7 μονάδες τον Οκτώβριο από 54,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, όσο και από τη μέτρηση ADP σύμφωνα με την οποία ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε άλλες 571.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για 400.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο.
Ναι μεν αλλά...
Η Fed απέδειξε για άλλη μια φορά χθες ότι θα παραμείνει υποστηρικτική για όσο χρειάζεται, προσέχοντας μάλιστα ως κόρη οφθαλμού την ορολογία της –βλέπε «μεταβατικός» πληθωρισμός- παρά ταύτα δεν μπόρεσε να μην επισημάνει ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια προσφορά ενισχύουν τα πληθωριστικά ρίσκα. Μπορεί να θεωρεί παροδικά αυτά τα προβλήματα εντούτοις αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να μετριαστούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Ο Πάουελ μάλιστα παραδέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου ότι είναι πολύ δύσκολο να υπολογισθεί πότε θα επιλυθούν τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ή οι τελικές τους επιπτώσεις στον πληθωρισμό: «Οι διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού είναι πολύπλοκες. Θα επιστρέψουν στην κανονική τους λειτουργία, αλλά η χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά αβέβαιη».
Ακόμα όμως και αυτή η αβεβαιότητα, προς το παρόν εκλαμβάνεται από τις αγορές ως μια εξέλιξη που θα αναστείλει ενδεχομένως το tapering εν τη γενέσει του. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι στον κόσμο των αγορών, όταν υπάρχει ψυχολογία, δεν υπάρχουν κακές ειδήσεις. Όπως ακριβώς όταν υπάρχει πανικός, δεν υπάρχουν καλές ειδήσεις.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.