Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Η παραγωγή και οι μεταφορές εμπορευμάτων αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ η μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών συγκρατείται εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί, ενώ η παραγωγή επιταχύνεται. Το αποτέλεσμα είναι η ζημιά που προκαλείται στις αγορές να είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι αναμένονταν. Αυτά αναφέρει νέα έκθεση της Fitch.
Οι αναλυτές σημειώνουν πως το επενδυτικό κλίμα στις αγορές είναι βελτιωμένο, ενώ η ανεργία ναι μεν έχει αυξηθεί, αλλά όχι σε ανησυχητικά επίπεδα. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε επιχειρήσεις και καταναλωτές είναι συγκρατημένες, χάρη στα μέτρα που προωθήθηκαν από τις κυβερνήσεις, τα οποία στηρίζουν την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις.
Ο πληθωρισμός αυξάνεται με την αύξηση της τιμής των μεταφορών, της ενέργειας και των πρώτων υλών να είναι σημαντική. Παράλληλα όμως αυξάνεται και η ζήτηση, ιδιαίτερα για τα καταναλωτικά προϊόντα διαρκείας. Η επιστροφή στην κανονικότητα με τη μείωση του πληθωρισμού αναμένεται να είναι σταδιακή και θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2022 και θα κορυφωθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί σημαντικά από το 2023 και ύστερα, στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Αντιθέτως, πιο γρήγορα αναμένεται ανάκαμψη στην αγορά των ΗΠΑ.
Στην ευρωζώνη επίσης από το 2022 αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την έξαρση της πανδημικής κρίσης. Σε περίπτωση νέου lockdown τότε η ανάκαμψη θα καθυστερήσει. Επιπροσθέτως, η ψηφιοποίηση και τα έργα τεχνολογίας που τρέχουν, και αναμένεται να επιταχυνθούν το προσεχές διάστημα με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης, θα οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για επαγγέλματα ΙΤ. Μια τάση η οποία ήδη παρατηρείται στην αγορά ήδη τα τελευταία χρόνια.