Αμετάβλητη παρέμεινε η αξιολόγηση του Fitch για την ελληνική οικονομία στο «BB» με σταθερό outlook, καθώς όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης το σταθερό outlook αντανακλά ένα επίπεδο εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά το οικονομικό σοκ της πανδημίας φέτος.
Επίσης ο οίκος Fitch αναφέρει στην έκθεσή του ότι η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τα υψηλά επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος, που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγησης "ΒΒ" και "ΒΒΒ", αλλά και την υψηλή βαθμολογία της διακυβέρνησης, που υπερέχει έναντι αυτής άλλων χωρών που δεν αξιολογούνται σε επενδυτική κλίμακα.
Αντίθετα ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι στα αρνητικά της ελληνικής οικονομίας είναι ότι αντιμετωπίζει αδύναμη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική, υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων NPLs και πολύ υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος.
Η Fitch δίνει αξιολόγηση ΒΒ στην Ελλάδα με σταθερό outlook και μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε χθεσινή της έκθεση η Fitch, τονίζει ότι χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο είναι οι πιο αδύναμες οικονομικά και αυτές που πλήγηκαν περισσότερο από την πανδημία, χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης.
Από τον περασμένο Απρίλιο, που η Fitch υποβάθμισε το outlook της Ελλάδας, μέχρι σήμερα η χώρα μας έχει επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας και οι αναλυτές στην πλειονότητά τους έχουν αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την ελληνική οικονομία.
Όλοι ανεξαιρέτως οι οίκοι αξιολόγησης θέτουν ως βασικές προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της Ελλάδας τη μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, την ανάπτυξη της οικονομίας με ισχυρούς ρυθμούς και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καθώς και την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου Fitch η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 7,9% το 2020, ενώ το 2021 το ελληνικό ΑΕΠ θα καταγράψει άνοδο 5,1% το 2021, αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πολύ αβέβαιος και υπάρχουν σημαντικά πτωτικά ρίσκα στην πρόβλεψή της, ιδίως σε περίπτωση νέας σημαντικής έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού, σημειώνει.
Η Fitch εκτιμά ότι ο συνδυασμός των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα θα οδηγήσουν το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης από πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ το 2019, σε έλλειμμα 7,8% φέτος. Επίσης προβλέπει ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει το 2021 και το 2022 σε 5,1% και 3,4% αντίστοιχα, αν και ο ρυθμός υποχώρησης επίσης είναι αβέβαιος.