Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι μπορεί να εξακολουθήσει να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2024 μειώνει τον κίνδυνο σημαντικής αύξησης του κόστους δανεισμού της χώρας, καθώς το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας ΡΕΡΡ (Pandemic Emergency Purchase Program) οδεύει προς το τέλος του, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings σε έκθεσή του την Τρίτη.
Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων θα παύσουν από το τέλος Μαρτίου του 2022, ωστόσο, επέκτεινε την περίοδο που θα επανεπενδύει τα κεφάλαια από τις λήξεις των ομολόγων κατά ένα έτος έως το τέλος του 2024.
Η ΕΚΤ ανέφερε επίσης ότι σε φάσεις στρες στις αγορές λόγω της εξέλιξης της πανδημίας οι επανεπενδύσεις του προγράμματος ΡΕΡΡ «μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία όσον αφορά τον χρόνο, τον τύπο των χρεογράφων και τους εκδότες, συμπεριλαμβάνοντας τις αγορές ελληνικών ομολόγων με ποσά που μπορούν να υπερβαίνουν τα rollover των λήξεων».
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, το πρόγραμμα ΡΕΡΡ υπήρξε σημαντικός παράγοντας ευέλικτης χρηματοδότησης για την Ελλάδα, τα ομόλογα της οποίας δεν ικανοποιούν τα κριτήρια άλλων προγραμμάτων αγορών ομολόγων της ΕΚΤ καθώς δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση.
Έως το τέλος Νοεμβρίου η ΕΚΤ είχε αγοράσει 34,9 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, ποσό που αντιστοιχεί στο 19,3% του φετινού ΑΕΠ της Ελλάδας, πολύ κοντά στο ποσό που αντιστοιχεί στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ των 1,85 τρισ. ευρώ και την κεφαλαιακή κλείδα της Ελλάδας του 2%.
«Οι αγορές μέσω του προγράμματος PEPP συνέβαλαν στο να κρατηθούν χαμηλά τα επιτόκια στο ελληνικό χρέος, με την απόδοση στο 10ετες ομόλογο να υποχωρεί στο 1,3% από άνω του 2% τον Μάιο του 2020. Άλλοι παράγοντες στηρίζουν επίσης τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας προβλέπεται γύρω στο 18% του ΑΕΠ στο τέλος της χρονιάς και μπορεί να καλύψει την εκτιμώμενη εξυπηρέτηση του χρέους το 2022 κατά την άποψη μας», επισημαίνει η Fitch.