Του Προκόπη Χαζηνικολάου
Περισσότεροι από 163.000 οφειλέτες του δημοσίου υπέβαλαν αίτηση για την αποπληρωμή των οφειλών τους σε 120 δόσεις. To ποσό που ρυθμίζουν ανέρχεται σε 1,49 δισ. ευρώ η διαφορετικά 9.141 ευρώ ο καθένας.
Το μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την επιτυχία της ρύθμισης είναι πόσοι θα φύγουν από τις παλαιές ρυθμίσεις για να ενταχθούν στη νέα αλλά και πόσοι θα εγκαταλείψουν τη ρύθμιση των 12 δόσεων για να ενταχθούν σε αυτή των 120 δόσεων. Όσοι περισσότεροι φύγουν από την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών τόσοι μεγαλύτερη θα είναι η αιμορραγία στα έσοδα του προϋπολογισμού. Και αυτό καθώς είναι διαφορετικό να πληρώνεις τα χρέη σου σε 12 δόσεις και διαφορετικό σε 120 δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποιοτικά στοιχεία (ύψος οφειλών που ρυθμίζονται, αριθμός δόσεων, ρυθμίσεις που εγκαταλείφθηκαν προς όφελος της νέας) τα οποία αναμένονται στο πρώτο 10 ήμερο του Ιουλίου θα δείξουν σε σημαντικό βαθμό εάν η ρύθμιση θα έχει επιτυχία. Προς το παρόν πάντως η νέα ρύθμιση έχει δημιουργήσει «ζημιά» στα ταμεία του δημοσίου καθώς οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπολείπονται 95 εκατ. ευρώ του στόχου κάτι που επιβεβαιώνει τουλάχιστον αυτή την στιγμή την ανησυχία των θεσμών για απόκλιση και από τις δύο ρυθμίσεις (σε εφορία και ταμεία ) ύψους 900 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.
Και όπως όλα δείχνουν οι οφειλέτες του δημοσίου θα περιμένουν μέχρι και την εκπνοή της ρύθμισης (στα τέλη Σεπτεμβρίου) προκειμένου να ενταχθούν ή όχι σε αυτήν. Καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπόσχονται βελτιώσεις για τις επιχειρήσεις, αλλά και για το επιτόκιο.
Πάντως οι συχνές ρυθμίσεις δεν φαίνεται να ευνοούν στην εμπέδωση φορολογικής συνείδησης. Αντίθετα δημιουργούν περισσότερους οφειλέτες. Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη ρυθμίσεις. Αν και τα χρόνια των Μνημονίων και των σκληρών φόρων που τα συνόδευαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώθηκαν (αυξήθηκαν κατά 65 δισ. ευρώ) ωστόσο, οι θεσμοί σε κάθε έκθεση που δημοσιοποιούσαν δέσμευαν την εκάστοτε κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Ακόμα όμως και τα χρόνια των Μνημονίων θεσπίστηκαν 4 ρυθμίσεις (2013, 2014,2015, 2019). Η φορολογική νομοθεσία των τελευταίων 30 ετών είναι γεμάτη από ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, «πάγιες» και «έκτακτες». Οι «πάγιες» ρυθμίσεις έδιναν τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να συνδιαλλαγεί με τον έφορο την αποπληρωμή των οφειλών του έως και σε 24 δόσεις (ή και 48 με βάση ειδικά κριτήρια).
Τον Μάρτιο του 1994 (με τον νόμο 2198) δόθηκε δυνατότητα ρύθμισης όλων των συσσωρευμένων οφειλών μέχρι και το τέλος του 1993 σε 24 δόσεις, ενώ ως κίνητρο για την εφάπαξ πληρωμή αποφασίσθηκε η διαγραφή του 50% των προσαυξήσεων. Με την πάροδο των ετών, ο αριθμός των δόσεων ολοένα και αυξανόταν. Το 2013 στη ρύθμιση της «νέας αρχής» με τις 48 δόσεις. Ένα χρόνο, αργότερα, τον Νοέμβριο του 2014 οι δόσεις έφθασαν τις 72 και υπό προϋποθέσεις τις 100 (για χρέη έως 15.000 ευρώ), το 2015 με τη ρύθμιση «Βαλαβάνη» έφθασαν τις 100 και τώρα με τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας οι δόσεις για όσου έχουν χρέη άνω των 3.600 ευρώ μπορούν να φθάσουν τις 120.