Οι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι που διαπραγματεύονται την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιλύσει τα περισσότερα από τα ζητήματα που εκκρεμούν αλλά εξακολουθούν να αναζητούν τον τρόπο εφαρμογής και επιβολής μια τέτοιας συμφωνίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Και οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε πολλά σημαντικά ζητήματα.
Πιο συγκεκριμένα, το Πεκίνο ζητά από την Ουάσινγκτον να καταργήσει τις υπάρχουσες κυρώσεις των ΗΠΑ στα κινεζικά αγαθά, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συμφωνήσει η Κίνα με τους όρους ενός μηχανισμού επιβολής που να διασφαλίζει την τήρηση της συμφωνίας.
Ο Μάιρον Μπρίλιαντ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τις διεθνείς υποθέσεις στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το 90% της συμφωνίας έχει τελειώσει, αλλά το τελικό 10% παραμένει το πιο δύσκολο κομμάτι των διαπραγματεύσεων και απαιτεί υποχώρηση και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τους FT.
Υπενθυμίζεται, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν επιβάλει κυρώσεις τιμολόγια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στα μεταξύ τους προϊόντα μέσα στο προηγούμενο έτος, γεγονός που διέκοψε τις αλυσίδες εφοδιασμού και αύξησε το κόστος για τις εταιρείες.
Ο Αμερικανός Αντιπρόσωπος Εμπορίου, Ρόμπερτ Λαιτχαίζερ και ο Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο, Λίου Χε την Τετάρτη.
Εάν οι συζητήσεις αποδειχθούν καρποφόρες, οι FT σημειώνουν πως είναι πιθανό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ να συναντηθεί με τον Κινέζικο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγνκ για να υπογράψει επίσημα μια συμφωνία.
Σε περίπτωση που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν καταφέρουν να επιτύχουν σύντομα εμπορική συμφωνία, ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για μια παγκόσμια ύφεση.